Antena Meniu Search
x

Reacţii după ce Laura Codruţa Kovesi a fost aleasă procuror-şef european de ambasadorii statelor UE

Laura Codruţa Kovesi a fost votată pentru funcţia de procuror-şef european. După Parlamentul European, acum şi Consiliul Uniunii Europene i-a dat votul fostei şefe a DNA. Oficial, România nu a susţinut-o pe Kovesi. Premierul i-a cerut ambasadorului României la UE să voteze împotriva ei.

de Redactia Observator

la 19.09.2019, 19:48

Vezi și

Laura Codruţa Kovesi a fost votată pentru funcţia de procuror-şef european. După Parlamentul European, acum şi Consiliul Uniunii Europene i-a dat votul fostei şefe a DNA. Oficial, România nu a susţinut-o pe Kovesi. Premierul i-a cerut ambasadorului României la UE să voteze împotriva ei, în timp ce şeful statului i-a cerut să voteze "pentru". Votul a fost însă secret.

Laura Codruţa Kovesi, candidat la funcţia de procuror şef european, a spus că "am fost emoţionată. Am aflat despre votul care a avut loc. Aştept o comunciare oficială din partea preşedinţiei finlandeze sau a Consiliului". 

Laura Codruţa Kovesi a obţinut 17 din cele 22 de voturi ale statelor care au aderat la Parchetul European. Surprinzător este că, până acum, candidatul preferat al Consiliului Uniunii Europene a fost procurorul francez Jean-Francois Bohnert, numit recent la conducerea Parchetului Naţional din Franţa. 

România nu a susţinut-o pe Kovesi pentru acest post, nici la votul din Parlamentul European şi nici la cel din Consiliu. Premierul Viorica Dăncilă i-a dat mandat ambasadorului român la Uniunea Europeană să voteze "împotrivă". 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Suspiciunile la care face referire premierul sunt cele 70 de plângeri penale pe numele Laurei Codruţa Kovesi. Pentru 9 dintre ele s-a început urmărirea penală in rem. 

Într-un dosar, fosta şefă anticorupţie este inculpată, iar în altul este suspectă. Printre acuzaţiile care i se aduc sunt abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

Preşedintele, în schimb, i-a cerut ambasadorului Luminiţa Odobescu să voteze "pentru". Cum votul a fost secret, nu se ştie care a fost în realitate poziţia României. 

Laura Codruţa Kovesi spune că "nu ştiu cum a votat România, aşa cum nu ştiu cum a votat România nici anterior". 

"Rezultatul de astăzi reprezintă o victorie importantă pentru România, cu atât mai mult cu cât a fost obţinut în pofida faptului că Guvernul PSD a încercat permanent să blocheze candidatura unui profesionist, recunoscut pentru lupta sa împotriva corupţiei", a fost mesajul transmis de şeful statului prin intermediul site-ului Administraţiei Prezidenţiale. 

Pentru Kovesi urmează votul din Consiliul European, dar acesta este o formalitate, iar numirea ei în fruntea Parchetului European este deja o certitudine. 

Fosta şefă DNA este prima care va ocupa această funcţie în instituţia nou înfiinţată. Parchetul European va deveni operaţional de anul viitor şi va investiga infracţiunile împotriva bugetului Uniunii precum fraudarea fondurilor europene, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Pe listă ar purtea apărea şi terorismul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Reacţii după ce Laura Codruţa Kovesi a fost aleasă procuror-şef european de ambasadorii statelor UE