Antena Meniu Search
x

Regina Elisabeta a doua a Marii Britanii, la 65 de ani de la urcarea pe tron

Regina Elisabeta a doua a Marii Britanii celebrează 65 de ani de la urcarea pe tron. În vârstă de 90 de ani, regina a devenit primul monarh britanic care sărbătoreşte Jubileul de Safir.

Vezi și

Regina Elisabeta a doua a Marii Britanii celebrează 65 de ani de la urcarea pe tron. În vârstă de 90 de ani, regina a devenit primul monarh britanic care sărbătoreşte Jubileul de Safir.

41 de salve de tun au răsunat la Turnul Londrei şi în parcul din vecinătatea Palatului Buckingham, în onoarea Suveranei care a stabilit, astăzi, un nou record: 65 de ani pe tronul Marii Britanii. La Catedrala Westminster, locul în care ELisabeta a Doua a fost încoronată, clopotele au bătut minute în şir a sărbătoare.

Pentru evenimentul istoric, fotograful britanic David Bailey a republicat un portret al reginei realizat în 2014. Elizabeta a doua poartă un set de bijuterii cu safire, primite cadou de nuntă în 1947, din partea tatălui ei , regele George al VI-lea.

De altfel, întreaga zi a fost dedicată comemorării acestuia. Suverana a stat însă departe de camerele de filmat, la domeniul regal din Norfolk. Nici ea, nici vreun alt membru al familiei regale nu au participat astăzi la vreun eveniment oficial. 

Regina se va întoarce la Palatul Buckingham în câteva zile, pentru încă un an şi, deşi va împlini 91 de ani peste doar două luni, nu dă semne că ar avea nevoie de o pauză.

6 februarie 1952 marchează pentru Regina Elisabeta un eveniment în egală măsură traumatizant şi fericit. Este ziua în care, la 56 de ani, Regele George al VI-lea moare în urma unei tumori pulmonare. În vârstă de 25 de ani, Elisabeta preia tronul, însă ceremonia de încoronare are loc abia peste un an şi jumătate, după terminarea perioadei de doliu.  Elisabeta a doua este primul monarh britanic ce îşi celebrează aniversarea de safir. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Regina Elisabeta a doua a Marii Britanii, la 65 de ani de la urcarea pe tron