Antena Meniu Search
x

Video Reportaj în Turcia. Stațiunile din Antalya s-au deschis cu peste o sută de reguli de siguranţă impuse de guvernul turc

După un an fără vacanţe, sute de avioane cu turişti aterizează de câteva zile în Antalya. Chiar dacă Turcia se pregăteşte de carantina totală, graniţele sunt deschise pentru oaspeţi. Însă doar cei care au test PCR negativ au liber la vacanţă. În ce condiţii, vedeţi într-un reportaj filmat de o echipă Observator pe riviera turcă. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 08.04.2021, 16:42

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Turcia intră în carantină totală până pe 12 mai

Sute de turişti intră în fiecare zi în hotelurile de lux din Antalya. Peste 100 de reguli de siguranţă au fost impuse de guvern pentru protecţia lor. 

Erdinç Adalı: De la bagajele care intră pe alte intrare şi sunt dezinfectate, la camerele care se lasă o anumită oră după dezinfectare şi nu se ia imediat turist după turist în cameră. 

Conceptul de turism în siguranţă vine cu tot felul de reguli noi în Turcia. De exemplu, nici măcar sisha, sau narghileaua aşa cum o numim noi, nu mai este permisă aici, şi asta pentru că se presupune că aburul pe care îl produce poate contribui la răspândirea virusului. În plus, persoanalul împarte măşti la intrare şi în restaurantele din resorturi se păstrează distanţa. Cu măsuri stricte de siguranţă, turcii au reuşit să-şi salveze turismul - prioritatea numărul 1 a ţării şi principala sursă de venit a regiunii Antalya. Hotelurile funcţionează acum la 100% din capacitate şi toţi angajaţii au prioritate la vaccinare. Peste o săptămână, când începe Ramadanul, ţara va intra în carantină totală, până pe 12 mai, însă restricţiile sunt doar pentru localnici. Turiştii au liber la relaxare. 

Erdinç Adalı: Nu pot mânca la restaurantele din afară, doar la hotelurile unde sunt cazaţi. Dar situaţia aceasta este doar pentru moment.

Ionuţ Nedea, CEO agenţie de turism: Şi Turcia are un ritm foarte bun de vaccinare si atunci ne asteptăm ca din a doua jumatate a lunii mai lucurile să intre în normal. 

Vaccinat sau nu, fiecare turist care intră în Turcia trebuie să prezinte la intrarea în ţară un test PCR negativ realizat cu cel mult 72 de ore înainte. Lucurile, însă, s-ar putea schimba odată ce va fi gata paşaportul verde digital. Şi asta pentru că Turcia îşi doreşte să colaboreze cu Uniunea Europeană la fel cum o face cu Marea Britanie. Asta înseamnă că cei vaccinaţi sau care au trecut prin boală nu vor mai avea nevoie de test ca să vină aici. 

Reporter: Pentru ce e faimoasă Antalya?

Fahriye Acar,director de vânzări hotel: Soare, vreme bună, plajă, mare, nisip! Veniţi în Turcia! Veniţi în Antalya! 

Cu resorturi întinse pe hectare întregi şi plaje lungi de câţiva kilometri, Antalya oferă spaţiul atât de necesar în pandemie. Totuşi, hotelierii iau în calcul orice scenariu, aşa că au în resorturi inclusiv camere de carantină pentru oaspeţi. 

În cazul în care, din nefericire, un turist se infectează cu virusul în vacanţă, acesta va fi imediat izolat într-o cameră de hotel, iar room-service-ul îl va ajuta cu tot ce are nevoie. Însă asta este valabil doar în cazul asimptomaticilor pentru că cei care prezintă simptome specifice COVID vor fi transferaţi la spital, fie el de stat sau privat.

Cum funcţionează sistemul sanitar în Turcia, vedeţi la Observator. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Reportaj în Turcia. Stațiunile din Antalya s-au deschis cu peste o sută de reguli de siguranţă impuse de guvernul turc