Antena Meniu Search
x

Video Reporter Observator, în mijlocul tribului masai, cel mai cunoscut din Kenya

Ne plimbăm puţin acum pe tărâm african. După satele tradiţionale din Kenya şi animalele sălbatice văzute în safari, astăzi mergem în interiorul celui mai cunoscut trib din această ţară. Masai. Membrii lui încă mai trăiesc după reguli vechi de sute de ani. Tinerii trec prin ritualuri dure pentru a deveni bărbaţi, iar liderul comunităţii se poate căsători cu câte femei vrea.

de Adrian Obreja

la 11.12.2021, 21:02

Vezi și

Adrian Obreja, reporter Observator: După două nopți petrecute în mijlocul savanei, printre animale sălbatice, mergem să cunoaștem tribul masai, unul dintre cele mai vechi popoare din Africa! 

O călătorie de câteva ore spre poalele masivului Kilimanjaro în care am stat cu gândul doar la ceea ce urmează să vedem şi să învăţăm despre cultura africană. 

Adrian Obreja, reporter Observator: În Africa trăiesc aproximativ 1 milion de masai, iar jumătate dintre ei sunt în Kenya. Este cunoacut ca un popor războinic și crescător de vite. Iar un masai ca să fie respectat trebuie sa aibă cel puțin 50 de vite. 

În mijlocul celui mai cunoscut trib din Kenya

Pe acelaşi subiect

Inima ne bate din ce în ce mai tare. Ne apropiem de poarta tribului. Ne întâmpină, încă de când coborâm din mașină, cu dansul lor specific prin care sărbătoresc un eveniment fericit. 

Un trib format din 102 persoane: femei, bărbați, tineri și copii. Toți, aceeși familie. Copiii, la vârsta de 15 ani, trec printr-un ritual destul de dur, pentru a deveni bărbați. Apoi, după câțiva ani, trec prin alt ritual pentru a deveni războinici. Nu se mai luptă cu alte popoare, dar trebuie să fie capabili să-și apere vacile în cazul unui atac al leului. 

Oli, liderul tribului: El e un războinic acum. E ca un soldat. Aici în sat avem aproape 12 soldați. Ei au grija de animale, au grijă de sat. Câteodată, leul ne atacă vitele, deci avem nevoie de bărbați să le protejăm. 

Femeile se ocupă de creșterea copiilor, gătitul și construcția caselor. 

Oli - liderul tribului: Doar femeile construiesc clădirile. Folosesc lemn special, iarbă, fecale de vacă și nisip. Iar în interior, podeaua e din piele de vacă. 

Liderul tribului poate avea câte soții vrea. Dar întotdeauna numărul lor trebuie să fie par. Oli are doar una pentru moment. A devenit lider de curând. 

Oli - liderul tribului: Cine devine noul șef?  Primul fiu al liderului. Dacă primul fiu are propriul sat, înafară, atunci următorul fiu care rămâne aici va fi șeful. Dar dacă liderul moare, el trebuie îngropat în satul primului fiu.

În continuare fac focul ca în urmă cu sute de ani. Folosesc 2 bucăți de lemn, iarbă uscată și fecale de elefant. 

Oli - liderul tribului: Avem om care se ocupă de făcut focul. E omul care merge în munți, special pentru a aduce aceste două tipuri de lemn. Deci, dacă nu avem fecale de elefant, atunci folosim de la măgar. 

Două tipuri diferite de lemn, unul de esență tare și unul de esență moale. Principala lor ocupație este creșterea animalelor. Cred în "Ngai", zeul ploilor și se roagă zilnic să nu fie secetă. 

Dacă este apă, animalele nu vor muri de sete și ei pot trăi în continuare. Părăsim tribul Masai și ieșim din această lume incredibilă. Aventura continuă însă pe tărâmul african... 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Reporter Observator, în mijlocul tribului masai, cel mai cunoscut din Kenya