Antena Meniu Search
x

Video Safari în Kenya: o experienţă plină de adrenalină. Cum a decurs întâlnirea echipei Observator cu cel mai feroce prădător: leul african

Frumuseţe pură şi o lecţie de viaţă. Kenya îşi cucereşte turiştii de la primul safari, iar experienţa din cel mai mare parc natural al ţării, în mijlocul naturii neatinse de om, este unică. Am fost la câţiva metri de o leoaică pregătită de vânătoare şi am privit, fascinaţi, mişcările graţioase ale girafelor. Aventura echipei Observator în inima Africii continuă. 

de Adrian Obreja

la 09.12.2021, 21:08

Vezi și

Adrian Obreja, reporter Observator: Aventura pe tărâm african continuă. Lăsăm Mombasa în spate și ne îndreptăm spre regiunea Ngutuni pentru o sesiune de safari timp de două zile. 

Şi nu oriunde. Explorăm Parcul Naţional Tsavo, cea mai mare rezervaţie naturală din Kenya şi a şasea din Africa. Aproape 23.000 de kilometri pătraţi de natură sălbatică, cam cât suprafaţa Sloveniei. O lume dominată de animale. Până să ne ia inima la goană, luăm o pauză sub cerul fierbinte al Kenyei. 

Adrian Obreja, reporter Observator: Un drum de trei ore cu maşina din Mombasa până în safari, iar o pauză de hidratare este mai mult decât binevenită. Am luat un mango, un fruct foarte întâlnit aici, în Kenya, şi extrem de gustos. 

Ne urcăm din nou în maşini şi pornim. Ospitalieri de fel, ghidul face cinste poporului său. Nu uită să ne împărtăşească puţin din înţelepciunea kenyiană. Aici, problemele par mai uşoare datorită atitudinii oamenilor. 

Pe acelaşi subiect

David, ghid turistic: Suntem fericiţi mereu, ceea ce vedeţi aici se numeşte hakuna matata (nu îţi face griji, fii fericit n.red). Desigur că avem probleme sociale, politice şi economice, dar cred că o particularitate a kenyenilor e că mereu zâmbesc. 

După trei ore, facem dreapta pe autostrada care străpunge cele două secţiuni ale Parcului Tsavo şi intrăm în rezervaţie. Sălbăticie cât vezi cu ochii! La picioarele noastre, pământul e o combinaţie de roşu şi verde, iar lumina caldă a soarelui la apus face peisajul perfect. Turiştii au şansa să vadă animalele cunoscute drept "the big 5", cei cinci mari, adică cele mai periculoase animale: leul, leopardul, elefantul, bivolul şi rinocerul. Avem noroc: ne iese în cale o pereche splendidă de lei. 

Suntem la câţiva metri de cel mai periculos prădător al lumii. Ca la un semnal, leoaica se arcuieşte, tot corpul i se tensionează şi priveşte fix grupul de girafe de la câteva de sute de metri distanţă. Calculează şansele de reuşită ale vânătorii. 

Mwengi, ghid turistic: Sunt animale uriaşe, aşa că şapte lei nu ar fi suficient să o pună la pământ, ar trebui să vină şi masculii să o pună la pământ. Dar de cele mai multe ori femelele vânează, şi ştii ceva? Odată ce prada e ucisă, masculii sunt cei care vin primii şi mănâncă şi abia apoi femelele şi apoi puii. 

Girafele au simţit pericolul. Animale timide, blânde, elegante, dar precaute şi solidare în caz de pericol. 

Mwengi, ghid turistic: Când girafele nasc, girafa care naşte stă în mijloc, în timp ce alte şapte femele o înconjoară. 15 minute mai târziu, puiul începe să meargă. 

E armonie şi luptă de supravieţuire zi de zi, în safari

Elefanţi, bivoli, antilope, gazele, păsări sau zebre, prădători şi pradă convieţuiesc într-un echilibru perfect. Seara, vine rândul altor animale să intre în scenă. 

Mwengi, ghid turistic: Hienele, primele sunete pe care le auzi sunt hienele, au opt sunete diferite, apoi avem porcii spinoşi, leoparzii, mult mai activi noaptea, manguste, furnicar, ştii furnicarii, cei cu boturile lungi, şi el iese noaptea. 

Brusc, devenim foarte conştienţi că suntem înconjuraţi de animale sălbatice. Aici, noi suntem oaspeţi pe teritoriul lor. Aventura continuă şi în zilele următoare: Kenya e o comoară pline de secrete care se lasă descoperite oricui îndrăzneşte. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Travel » Safari în Kenya: o experienţă plină de adrenalină. Cum a decurs întâlnirea echipei Observator cu cel mai feroce prădător: leul african