Antena Meniu Search
x

Restricțiile impuse de autorități îi pun în dificultate pe cei vizați: "Nu putem aduce la muncă o treime de bucătar sau o treime de ospătar"

Azi închidem, mâine deschidem. Este haosul din regulile impuse şi apoi retrase de la o zi la alta. Ultima variantă arată că putem merge la masă în interiorul restaurantelor. Doar că nu ştim cât ne vom putea bucura de asta. Se redeschid şi sălile de spectacol. Iar masca devine obligatorie acolo unde incidența trece de trei la mia de locuitori. Nunţi, botezuri, aniversări cu invitaţi, toate au ajuns pe lista neagră.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 14.10.2020, 20:11

Vezi și
  • Restaurantele, cinematografele și sălile de spectacol, deschise parțial unde sunt sub 3 infectări la mia de locuitori.
  • Masca de protecție, obligatorie peste tot unde sunt peste 3 infectări la mia de locuitori.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

După ce săptămâna trecută au fost închise, astăzi restaurantele din Bucureşti pot primi iar clienţi în interior. 

Deschis. Închis. Deschis. Aşa s-au jucat guvernanţii cu soarta celor din HoReCa. În momentul de faţă, restaurantele sunt deschise şi în Bucureşti la interior, însă nu ştim pentru cât timp. 

Patronii sunt cu ochii pe raportul de la Ministerul Sănătăţii, care vine zilnic la ora 13 şi care le spune dacă îşi închid bussiness-ul din nou sau nu. 

Pe lângă restaurante, se redeschid şi cinematografele şi teatrele. Dar există câteva condiţii: în zonele unde sunt 1,5 cazuri la mia de locuitori, vor funcţiona la jumătate din capacitate. 

La o rată de infectare până în trei la mie, vor fi deschise la 30% din capacitate şi cu program până la ora 23.00. 

Dacă depăşim incidenţa de trei, restaurantele, sălile de cinema şi sălile de teatru se închid. Momentan, la nivel naţional, nunţile, botezurile, aniversările şi orice fel de eveniment în spaţiu închis sau deschis sunt interzise. 

Radu Dumitrescu, patron restaurante: Noi nu putem aduce la muncă o treime de bucătar. Nu, trebuie să aducem tot bucătarul. Sau o treime de ospătar. Sunt nişte costuri care nu pot fi tăiate la 30% orice ai face. Nu ştim care este calculul. În fiecare zi ba 3,2, ba 2,9, ba 2,6.

Alt domeniu, aceeaşi problemă. 

Cosmina Dobrotă, actriță: Ca la curentul electric. Se închide circuitul, se deschide circuitul. 

Haosul comunicării şi al deciziilor luate după ureche îi afectează şi pe elevi care, de la o zi la alta, sunt ba online, ba offline. 

Alexandru Rădulescu, reprezentantul elevilor din București și Ilfov: Un elev care trebuie să înveţe să citească, cum se poate conecta la o platformă online de învăţare? Când el nu ştie nici să citească.

Nici incidenţa cazurilor nu e ceva clar, iar fiecare instituţie calculează după propriul algoritm. Marți, INSP anunța că incidența cumulată a cazurilor de coronavirus din ultimele 14 zile a ajuns, în București, la 3,11 la mia de locuitori. Imediat după raportul INSP, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat în bilanțul zilnic o rată de infectare de 2,69 pentru București. 

Klaus Iohannis, președintele României: Am solicitat Guvernului să-și facă ordine în propriile instituții foarte rapid. Nu putem să trăim cu două statistici diferite pentru același lucru. 

Ludovic Orban, premierul României: Am declarat public că numărul de persoane dintr-o localitate pe baza căruia se decide indicele este cel de la Evidenţa Populaţiei. Se ştie că săptămânal în ziua de luni se actualizează numărul de cetăţeni dintr-o localitate.

Pe de altă parte, ultima variantă de restricţii ne obligă să purtăm mască şi în spaţiile deschise, dacă incidenţa cazurilor depăşeşte trei la mie. 

Iar evenimentele private au fost interzise la nivelul întregii țări. 

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Nunti, botezuri, în spațiile deschise precum și în spațiile închise, sunt interzise.

Ce vor face cei care aveau deja evenimentele stabilite este încă neclar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Restricțiile impuse de autorități îi pun în dificultate pe cei vizați: "Nu putem aduce la muncă o treime de bucătar sau o treime de ospătar"