Antena Meniu Search
x

Video Rezultatele anchetei după tragedia cu 3 morţi din Jilţ. Experții dau vina pe mineri, dar și pe starea tehnică a camionului care a căzut de pe pod

Expertiza tehnică în cazul teribilului accident care a avut loc în luna ianuarie la cariera Jilț Sud, din județul Gorj, în care trei mineri și-au pierdut viața a fost finalizată. Potrivit acesteia s-a stabilit că autoutilitara care-i transporta pe mineri în interiorul carierei se deplasa cu o viteză necorespunzătoare și că existau probeme şi în ceea ce priveşte starea tehnică. În plus, drumul din interiorul carierei nu era întreținut corespunzător. De asemenea, experţii menţionează că şoferul putea evita răsturnarea mașinii dacă ar fi avut cuplată cutia de viteze în treapta a II-a și ar fi acționat ușor frâna de serviciu. Vă reamintim că trei oameni au murit şi alţi 10 au fost răniţi la începutul acestui an, după ce camionul vechi în care erau înghesuiţi 25 de muncitori s-a răsturnat şi a căzut de pe un pod înalt. 

de Redactia Observator

la 25.07.2023, 09:03

Vezi și

Inspectorii de muncă gorjeni au aplicat amenzi de peste 150.000 de lei în urma mai multor controale derulate în carierele Complexului Energetic (CE) Oltenia, în perioada 27 ianuarie - 3 februarie, informează, luni, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii ITM Gorj, verificările în carierele CE Oltenia au avut loc în cadrul Campaniei Naţionale privind respectarea măsurilor necesare pentru asigurarea securităţii şi protecţia lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă.

Campania a fost declanşată la nivel naţional în industria minieră, pe 27 ianuarie, după accidentul de la Cariera Jilţ Sud, în urma căruia trei muncitori au decedat şi alţi 10 au fost răniţi după ce o tanchetă care îi transporta s-a răsturnat. Astfel, conform ITM Gorj, au fost verificate 37 locuri de muncă, situate pe raza judeţului Gorj, din cadrul carierelor angajatorului Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, fiind aplicate 19 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 153.000 lei şi dispuse 19 măsuri de remediere a deficienţelor constatate.

Concluziile la care au ajuns reprezentanţii ITM

"Printre deficienţele constatate se numără: nerespectarea monografiei de lucru; neasigurarea măsurilor de protecţie a lucrătorilor la electrosecuritate; neasigurarea măsurilor necesare pentru protecţia şi stingerea incendiilor; nefuncţionalitatea unor dispozitive de siguranţă; lipsa sistemelor şi dispozitivelor de protecţie la organele de maşini aflate în mişcare", transmit reprezentanţii ITM Gorj.

Acelaşi comunicat arată că, între 30 ianuarie şi 3 februarie, inspectorii de muncă au efectuat alte 49 de controale la angajatorii din judeţ care au vizat atât domeniul relaţiilor de muncă, cât şi domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost aplicate 25 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 163.000 lei şi trasate 95 măsuri obligatorii în vederea intrării în legalitate.

"Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj continuă să monitorizeze respectarea de către angajatori a prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi în cel al relaţiilor de muncă. Scopul tuturor acţiunilor de control este acela de creştere a gradului de conştientizare, atât a angajaţilor, cât şi a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării legislaţiei muncii în privinţa muncii nedeclarate, subdeclarate şi a accidentelor de muncă", a punctat inspectorul şef al instituţiei, George Octavian Romanescu, citat în comunicatul de presă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Evenimente » Rezultatele anchetei după tragedia cu 3 morţi din Jilţ. Experții dau vina pe mineri, dar și pe starea tehnică a camionului care a căzut de pe pod