Antena Meniu Search
x

Raportul ITM după tragedia cu 3 morţi de la cariera Jilţ: CE Oltenia a modificat urmele accidentului

Continuă anchetele pentru a afla cine se face vinovat de accidentul care s-a produs în Cariera Jilţ Sud, în urma căruia trei mineri și-au pierdut viața. Inspecţia Muncii care a plecat în control a dispus sistarea activității de transport persoane în toate carierele Societății Complexul Energetic Oltenia, începând cu 23 ianuarie din cauza pericolelor identificate și a riscurilor evaluate. Potrivit unor surse Observator, CEO a fost amendată şi pentru că nu a asigurat perimetrul din zona în care s-a produs accidentul, alterându-se urmele lăsate de autoutilitară. 

de Redactia Observator

la 26.01.2023, 20:58

Vezi și

Pe 17 ianuarie 2023, o autoutilitară care transporta mai mulţi angajaţi ai Carierei Jilţ, inclusiv patru recipienți cu gaze tehnice, o electropompă hidraulică, un palan, precum și alte scule, s-a răsturnat provocând decesul a 3 muncitori

Inspectorii de muncă au constatat că CE Oltenia a modificat urmele accidentului, NU a răspuns solicitării de a furniza informaţii privind situaţia reală a transportului de muncitori. Inspectorii a dispus sistarea activității de transport persoane în toate carierele, au sistat echipamentul de muncă (mijloc transport implicat în eveniment) şi au aplicat amenzi. 

Ce conține raportul ITM Gorj privind accidentul cu 3 morţi de la cariera Jilţ

Inspectorii au constatat că în ultimii 6 ani, s-au efectuat 158 de controale, în care au fost stabilite 210 măsuri și au fost aplicate amenzi în valoare de 436.000 lei.

Pe acelaşi subiect

În urma verificărilor, ITM Gorj  a stablit că "imediat după producerea evenimentului, deoarece perimentrul în care s-a produs evenimentul nu a fost asigurat pentru stabilirea dinamicii accidentului, și starea de fapt a fost modificată, alterându-se urmele lăsate de autoutilitară, S.C. CEO OLTENIA S.A. a fost sancționată  prin proces verbal de constatare și sancționare a contravențiilor încheiat de ITM Gorj.

Astfel, ITM Gorj a constatat că SOCIETATEA COMPLEXUL  ENERGETIC OLTENIA S.A. a modificat starea de fapt a drumului pe care s-a deplasat mijlocul de transport implicat în eveniment, încălcându-se prevederile art.13 lit. p) din Legea nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă, cu modificărilre și completările ulterioare, fapt pentru care SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. a fost sancționată contravențional cu amendă de 5.000 lei, conform procesului verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr. 00016887/19.01.2023."

Totodată în raport se mai arată că "în autoutilitara implicată în eveniment, au fost identificați patru recipienți cu gaze tehnice, o electropompă hidraulică, un palan, precum și alte scule, inventarul din mijlocul de transport implicat urmând a fi stabilit cu rigurozitate de către comisia de cercetare, în baza constatărilor efectuate de expert."

În plus, CEO Oltenia NU a oferit inspectorilor informaţii despre "situația reală privind transportul lucrătorilor în incinta fiecărei cariere cu mijloace de transport omologate și autorizate pentru transportul persoanelor și, de asemenea, copii după contractele de prestări servicii cu unitățile ce asigură transportul."

În urma acestor nereguli, echipa de control a dispus "sistarea activității de transport persoane în toate carierele Societății Complexul Energetic Oltenia S.A., începând cu data de 23.01.2023 și până la punerea în conformitate cu cerințele de securitate, conform pericolelor identificate și a riscurilor evaluate. Pentru neconformitățile constatate, angajatorul SCEO S.A. a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 7.000 lei, pentru încălcarea prevederilor art. 13 lit. q) din Legea nr. 319/2006 a securitatii și sănătății în muncă, cu modificarile și completarile ulterioare."

Documente: ITM.pdf

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Raportul ITM după tragedia cu 3 morţi de la cariera Jilţ: CE Oltenia a modificat urmele accidentului