Antena Meniu Search
x

Video Rezultatul analizelor făcute la midiile şi rapanele din Marea Neagră. Ce arată datele de laborator şi cât de sigure sunt pentru consum

Midiile şi rapanele din Marea Neagră sunt bune de mâncat. Toxinele detectate în apă, la sfârşitul lunii mai, nu au afectat moluştele, arată analizele comandate de Direcţia Sanitar-Veterinară Constanţa. Doar că problema e rezolvată pe jumătate. O anchetă Observator a arătat că multe dintre midiile care ne ajung în farfurii sunt recoltate din zone interzise, din apa poluată cu hidrocarburi.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 17.06.2024 , 19:46

Scafandrii pot recolta din nou midii şi rapane din Marea Neagră. Interdicţia dată pe 3 iunie a fost ridicată de Direcţia Sanitar Veterinară. "Zero biotoxine la moluşte. Sunt comestibile ambele, având în vedere cele două buletine de analiză conforme în urma prelevărilor la interval de 48 de ore", a declarat George Nica, director DSV Constanța. "Analizele făcute cu seriozitate la Bucureşti, la Institutul de Igienă şi Sănătate Veterinară au certificat faptul că nu există biotoxine acumulate. Asta înseamnă că eu o să merg în Portul Tomis şi o să mănânc liniştit nişte scoici sau nişte rapane fiindcă nu există niciun fel de risc", a declarat Adrian Bîlbă, medic veterinar.

Unicul laborator din ţară care putea face analiză direct pe moluşte era în renovare

Probele de apă luate la sfârşitul lunii mai din zonele legale de recoltare au arătat o concentraţie enormă de fitoplancton - plante microscopice care prin descompunere pot elibera toxine. Erau un milion de celule într-un litru de apă. Cantitatea considerată sigură este de maximum 50.000. De teamă că moluştele ar putea fi afectate, recoltarea a fost interzisă între Năvodari şi Mangalia, spre nemulţumirea pescarilor. "Nu putem să oprim sectorul că o analiză la fitoplancton nu a ieşit bine! Fără să avem analizele clare privind biotoxina, analizele pentru carnea din midii şi carnea de rapană", a declarat Laurenţiu Mirea, Federaţia Organizaţiilor de Pescari Marea Neagră.

Vezi și

Unicul laborator din ţară care putea face analiză direct pe moluşte era însă în renovare, la începutul lunii. "Noi suntem foarte supăraţi şi afectaţi că am stat cu scafandrii pe mal două săptămâni. Nu se poate aşa ceva! Deci statul român să stea într-un singur laborator", a declarat Laurenţiu Mirea, Federaţia Organizaţiilor de Pescari Marea Neagră. Dar problema e rezolvată doar pe jumătate. O amplă anchetă Observator a scos la iveală nereguli foarte mari şi în ceea ce priveşte scoaterea midiilor din zonele interzise şi asta pentru că este ilegal, dar şi periculos pentru sănătatea oamenilor ca moluştele să fie scoase din zona porturilor.

Investigaţia Observator a arătat că midiile scoase din apa poluată cu hidrocarburi, provenite de la vapoare, ajungeau la cherhanale. Adică, în farfuriile noastre. Analizele pe care le-am comandat atunci au fost fără echivoc. În carnea moluştelor au fost găsite metale grele şi hidrocarburi care depăşeau şi de 20 de ori limita considerată sigură.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Evenimente » Rezultatul analizelor făcute la midiile şi rapanele din Marea Neagră. Ce arată datele de laborator şi cât de sigure sunt pentru consum