Video Ritualul străvechi din prima zi de Paşte care aduce sănătate şi noroc. Cei care respectă tradiţia spun că se purifică
În Maramureş, ziua de Paşte începe cu spălatul pe faţă. Dar nu oricum. Înainte de a merge la Liturghie, fetele se spală cu apă rece din fântână în care pun un ban, urzică sau busuioc și un ou roșu. Se spune că așa vor avea parte de sănătate şi prosperitate tot anul care vine.
"Am venit cu apă de la fântână. Am adus apă rece.''
Îmbrăcată în port popular de sărbătoare, Gabriela s-a oprit azi dimineață la fântână. După ce a umplut ulcica cu apă rece, a urcat spre prispa casei, unde o aștepta bunica Ani. Înainte de a se îndrepta spre biserică are de săvârșit un ritual vechi de sute de ani.
"Aşa făceam când eram de vârsta ta şi mai mică. Dimineaţa mama ne scula, că eram trei surori. Ne punea apă, aşa cum ţi-am spus, în lighean. Ne putea toate astea şi ne spălam toate trei şi apoi ne îmbrăcam şi mergeam toate la biserică.''
Spălatul feţei cu apă, ou roşu şi bănuţ
- Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în Duminica Învierii Domnului
- Sfânta și Marea Sâmbătă din Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare, ziua tăcerii...
- Semnificaţia obiceiului de a duce coşul pascal la sfinţit. Ce nu trebuie să lipsească din el sub niciun chip
Odată ce apa rece a fost pregătită, în ea se adaugă un ou roșu, un fir de urzică sau busuioc și un ban. Fiecare element are o semnificație aparte.
"De ce ai pus ou şi urzică şi ban?
Oul reprezintă sângele lui Iisus Hristos care l-a vărsat pe cruce pentru mântuirea noastră. Urzica să fii asprucă, că eşti inteligentă şi frumoasă. Şi bănuţul să fie şi un pic de bogăţie.''
La fel ca cei de dinaintea ei, şi Gabriela vrea să dea ritualul celor care-i vor urma.
Gabriela: Este important ca noi tânăra generaţie să încercăm să le păstrăm, să le ducem mai departe. Aşa în semn de respect şi dragoste pentru tot cea ce au însemnat credinţele bunicilor noştri, munca lor şi toată dragostea pentru frumos pe care au pus-o în tot ceea ce au rânduit în viaţa lor.
Tradițiile de Paște sunt transmise în Maramureș prin viu grai, din generație în generație, iar ele reprezintă unul dintre motivele pentru care ținutul din nordul țării este atât de căutat de către turiști în această perioadă a anului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰