Antena Meniu Search
x

Galerie foto Roboţii meniţi să salveze vieţi: Patru autospeciale au intrat în dotarea IGSU. Cum funcţionează noile tehnologii

Patru autospeciale robotizate au intrat în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă miercuri. Roboţii sunt destinaţi să intervină în situaţiile în care incendiile de mari proporţii sunt prea periculoase pentru intervenţia pompierilor. Raed Arafat, şeful DSU, a precizat că noile tehnologii vor salva vieţi, relatează news.ro.

de Redactia Observator

la 07.06.2023, 13:34

Autorităţile au organizat, miercuri, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, o ceremonie pentru a marca intrarea în dotare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a patru complete de autospeciale cu roboţi, destinate intervenţiei rapide în cazul incendiilor de mari proporţii.

”Astăzi facem un pas major înainte. Pentru prima dată intră în dotarea noastră roboţi de intervenţie”, a afirmat Arafat. Acesta a precizat că aceste dotări sunt necesare, în primul rând, pentru a proteja oamenii. Arafat a precizat că roboţii vor intra în zonele cu pericol crescut pentru pompieri, au mai multe modalităţi de intervenţie, fiind acţionate de la distanţă. De asemenea, noile dotări pot transporta pacienţi pe targă.

”Face parte din dotarea pe care o facem pentru creşterea capacităţii de a intervenii în situaţii extreme – fabrică cu pericol major sau pericol de explozie”, a mai precizat Arafat, explicând că nu va fi singura tehnologie nouă la pompieri.

Roboţii vor fi controlaţi de la distanţă şi vor putea transporta oameni, stinge incendii şi transmite în timp real imagini

Pe acelaşi subiect

La rândul său, ministrul de Interne, Lucian Bode, a afirmat că evenimentul are ”o semnificaţie aparte”. ”Marchează o premieră pentru structurile de intervenţie în situaţii de urgenţă (...) Reprezintă un pas important în modernizarea instituţională şi o adaptare la noile evoluţii tehnologice”, a afirmat ministrul de Interne.

Potrivit acestuia, consecinţele negative pentru viaţa pompierilor sunt mult diminuate, odată cu utilizarea acestora robiţi.

Potrivit oficialilor IGSU, roboţii pot îndeplini misiuni de stingere a incendiilor, de evacuare a fumului şi a gazelor, de observare, iluminare a zonelor de acţiune, transport echipamente şi persoane rănite, analiză a mediului afectat cu ajutorul senzorilor şi transmiterea informaţiilor despre acesta către un monitor, colectarea şi transmiterea imaginilor foto şi video atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, detecţie chimică şi nucleară, precum şi eliberarea căilor de acces prin spargere/împingere, tractare/remorcare.

Controlul roboţilor se face de la distanţă, prin intermediul telecomenzii fără fir, tip joystick, cu tabletă, pe care sunt afişate toate comenzile şi datele primite de la accesoriile/echipamentele specifice de intervenţie.

Autospecialele cu roboţi vor ajunge la Mureş, Braşov, Iaşi şi în regiunea Bucureşti-Ilfov.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Roboţii meniţi să salveze vieţi: Patru autospeciale au intrat în dotarea IGSU. Cum funcţionează noile tehnologii