Antena Meniu Search
x

România a primit 9 din cele 32 avioane F-16 cumpărate de la Norvegia: Alte 3 aeronave au sosit la Câmpia Turzii. FOTO

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România din Norvegia au aterizat, vineri, în Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la Câmpia Turzii, a anunţat Ministerul Apărării (MApN).

de Redactia Observator

la 28.06.2024 , 18:19

Potrivit sursei citate, aeronavele F-16 Fighting Falcon vor intra în dotarea Escadrilei 48 Vânătoare din cadrul Bazei 71 Aeriană.

Alte 3 aeronave F-16 achiziţionate din Norvegia au sosit la Câmpia Turzii

În acest context, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a subliniat că achiziţia a încă 32 de aeronave F-16 de la Guvernului Norvegiei, care vor echipa încă două escadrile ale Forţelor Aeriene Române, permite finalizarea primei etape a programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene".

Articolul continuă după reclamă

"Operaţionalizarea următoarelor două escadrile de aeronave F-16, la Câmpia Turzii şi Mihail Kogălniceanu, va contribui semnificativ la întărirea securităţii României şi flancului estic al NATO, prin executarea de misiuni de apărare a spaţiului aerian naţional şi aliat cu trei escadrile, de pe trei baze aeriene, prin Serviciul de Luptă Permanent de Poliţie Aeriană", a declarat el.

Pe acelaşi subiect

Ministrul a evidenţiat, de asemenea, importanţa înfiinţării Centrului European de Instruire F-16 de la Feteşti, care a sporit semnificativ capacitatea Forţelor Aeriene de a-şi pregăti într-un timp mult mai scurt piloţii care să opereze aceste aeronave.

"Disponibilitatea Ţărilor de Jos şi a firmei americane Lockheed Martin de a contribui la înfiinţarea şi funcţionarea unui asemenea Centru de pregătire, unic pe teritoriul european, a reprezentat o şansă pentru România de a avansa mult mai repede în procesul de operaţionalizare a escadrilelor doi şi trei de aeronave F-16. Puterea Alianţei stă în coeziunea membrilor săi, iar Centrul European F-16 de la Feteşti este o dovadă concretă a solidităţii angajamentului nostru comun pentru pacea şi securitatea spaţiului euro-atlantic", a arătat Tîlvăr.

România a primit 9 din cele 32 avioane achiziţionate de la Norvegia

Cu cele trei aeronave F-16 sosite astăzi, Forţele Aeriene Române au recepţionat, până în prezent, nouă din cele 32 avioane care au fost achiziţionate de România de la Norvegia, împreună cu pachetul de bunuri şi servicii aferent. Finalizarea recepţiei întregului lot este estimată pentru finalul anului 2025.

Conform Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană, în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene", Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziţie a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic iniţial, şi a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii). Avioanele vor fi livrate în stare operaţională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziţie, de minimum 10 ani, către avioanele de generaţia a V-a, F-35, ceea ce face ca achiziţia avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două ţări NATO aliate, precizează MApN.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Evenimente » România a primit 9 din cele 32 avioane F-16 cumpărate de la Norvegia: Alte 3 aeronave au sosit la Câmpia Turzii. FOTO