Antena Meniu Search
x

Video România cumpără sisteme portabile de rachete în valoare de aproape 700 de milioane de euro. Ucrainenii au făcut ravagii pe front cu astfel de arme

România cumpără sisteme portabile de rachete antiaeriene. După succesul pe care ucrainenii l-au avut cu lansatoarele de umăr, MApN a decis să doteze forţele armate cu echipamente similare. Sunt sisteme pentru care ţara noastră oferă aproape 700 de milioane de euro.

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 20.08.2022, 19:50

Vezi și

Este vorba despre lansatoare portabile de rachete similare cu cele de tipul Stinger sau Javelin. Sisteme cu care armata ucraineană a distrus, în cinci luni de război, peste o mie de elicoptere, blindate şi tancuri ruseşti.

Tehnică rusească distrusă în total, în perioada 24.02.2022 - 18.08.2022

  • tancuri - 1.888
  • blindate - 4.156
  • avioane - 233
  • elicoptere - 196

Inspirat, cel mai probabil, din eficienţa pe care o au în teren în Ucraina, Ministerul Apărării a lansat o licitaţie pentru achiziţia a 231 de sisteme portabile de rachete antiaeriene de rază scurtă. Sunt lansatoare de umăr cu proiectile ghidate, au nevoie de un singur om pentru manevrare, funcţionează cu o singură lovitură pe sistemul: "trage şi uită". Adică lansezi, arunci lansatorul... şi fugi să te ascunzi.

În specificaţii sunt şi echipamente auxiliare cum ar fi rachete de testare, sisteme pentru antrenament, staţii mobile pentru verificări, echipamente de mentenanţă sau materiale didactice. Toate, pentru instruirea militarilor noştri pe timp de pace. Lansatoarele vor ajunge la Forţele Terestre, Navale, Aeriene şi la Comandamentul pentru Operaţii Speciale. Contractul are o valoare totală de 677 de milioane de euro.  

Cele mai cunoscute sisteme portabile de rachete antiaeriene care ar putea fi ofertate sunt Stingerul american, Mistral, RBS 70 sau Piorun-ul polonez. Ofertele au termen final de depunere până la finalul lunii septembrie, iar durata contractului va avea şapte ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » România cumpără sisteme portabile de rachete în valoare de aproape 700 de milioane de euro. Ucrainenii au făcut ravagii pe front cu astfel de arme