Antena Meniu Search
x

România, devastată de grindină şi vijelii. Meteorologii anunţă noi episoade de vreme severă

O furtună ca o tornadă a creat panică în Buşteni. Acoperişul unei şcoli s-a prăbuşit, imediat după ce copiii au ieşit din curtea unităţii de învăţământ. Meteorologii vobesc despre rafale puternice. Vântul a bătut şi cu 80 kilometri pe oră. Şi urmează ore critice.

Vezi și

O furtună ca o tornadă a creat panică în Buşteni. Acoperişul unei şcoli s-a prăbuşit, imediat după ce copiii au ieşit din curtea unităţii de învăţământ. Meteorologii vobesc despre rafale puternice. Vântul a bătut şi cu 80 kilometri pe oră. Şi urmează ore critice. Ploile nu se opresc, iar inundaţiile fac ravagii în mai multe zone din ţară. Specialiştii lansează scenarii înfricoşătoare. Trebuie să ne pregătim de astfel de episoade severe de vreme rea. În următorii ani, România va fi lovită de secetă şi vijelii.

În mai puţin de zece minute, vijelia a măturat judeţul Prahova. Vântul a lovit cu peste 50 de kilometri, iar oamenii au crezut că sunt în mijlocul unei tornade. În câteva secunde, acoperişul unei şcoli din Poiana Ţapului a fost smuls. Mai mulţi copii au fost la un pas să fie răniţi de bucăţile de tablă. 

Râurile au ieşit din matcă şi s-au revărsat în gospodării. În Braşov, în câteva ore s-au strâns 88 de litri de apă pe metru pătrat, aproape de două ori cât într-o lună oblişnuită de vară. 

Fenomene meteo violente au fost în trei sferturi de ţară. Meteorologii vorbesc despre blocaje atmosferice. Un front de aer rece s-a intersectat cu unul de aer cald deasupra României. Aşa se explică şi vremea la extreme din Capitală. Aseară, în sudul Bucureştiului, a fost soare puternic, în timp ce în nord a plouat cu găleata.

Roxana Bojariu - climatolog ANM:

Din păcate, aceasta este şi o faţetă a schimbării climatice. Intensitatea precipitaţiilor a crescut deja, o observăm, şi va creşte din păcate şi în anii şi deceniile care urmează. Creşte probabilitatea să avem inundaţii rapide.

Şi în Moldova şi Oltenia, au fost străzi unde adâncimea apei ajungea la un metru. Iar puterea vântului a ajuns şi la 80 de kilometri pe oră. În tot acest tablou, au fost şi români care au făcut haz de necaz.

Meteorologii au emis astăzi mai multe informări de cod porocaliu de furtuni. Ploile vor continua până la începutul săptămânii viitoare, iar fenomene severe vor fi pe parcursul întregii veri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » România, devastată de grindină şi vijelii. Meteorologii anunţă noi episoade de vreme severă