Antena Meniu Search
x

Video România, incapabilă să intercepteze avioanele folosite de contrabandiştii de ţigări

România este incapabilă să intercepteze avioanele de mici dimensiuni folosite de contrabandiştii de ţigări. Nu avem radare pentru aşa ceva, iar poliţiştii de frontieră pot ridica doar din umeri atunci când văd sau aud avioanele. De neputinţa autorităţilor române par să se fi prins şi contrabandiştii. S-a întâmplat nu o dată, ci de două ori în ultima lună ca un avion de mici dimensiuni să treacă nestingherit prin România. Aparatele de zbor au fost interceptate de poliţiştii din Ucraina şi Moldova.

de Redactia Observator

la 14.09.2021, 21:40

Vezi și

Trecuse de miezul nopţii când avionul de mici dimeniuni a fost văzut de poliţiştii de frontieră moldoveni traversând graniţa spre România. Zborul nu era autorizat aşa că agenţii moldoveni au dat alarma. În ţară, nimeni nu a ştiut nimic. Într-o oră, aeronava s-a întors din România şi a aterizat pe un câmp din apropierea graniţei cu Republica Moldova. Cel mai probabil pentru realimentare. Aici însă contrabandiştii au dat nas în nas cu poliţiştii.

Ana Marchidan, Poliţia de Frontieră Moldova: După miezul nopţii a fost observat acest aparat de zbor.

Reporter: Trecând peste graniţa României.

Ana Marchidan, Poliţia de Frontieră Moldova:  Da,da,da. A fost depistat şi un autovehicul cu combustibil pentru aeronavă dar şi un tractor în imediata apropiere. Era un câmp amenajat pentru ca el să poată ateriza.

Pe acelaşi subiect

Trei indivizi au fost prinşi, toţi ucrainieni. Unul a reuşit să fugă. Ar fi vorba chiar de capul reţelei de traficanţi, cred ofiţerii. Incidentul de astăzi arată încă o dată vulnerabilităţile României. Avionul a zburat la joasă altitudine din Ucraina, a traversat Republica Moldova, a intrat în România şi s-a întors fără să fie reperat de autorităţile de la noi.

IJPF Iaşi-Mihaela Lazăr: Poliţiştii de frontieră români în cooperare cu autorităţile de frontieră din Republica Moldova fac cercetări de documentarea întregii activităţi infracţionale.

Este al doilea incident din ultimele două luni. Şi în august au intrat ţigări în România tot cu un avion AN 2. Aenorava e preferată de contrabandişti pentru motive lesne de înţeles. Aparatul zboară la joasă înlţime, are doar trei tone greutate şi poate decola şi ateriza pe distanţe scurte. şi nu în ultimu rînd avionul nu e foarte scump. În ultimii ani, contrabanda cu ţigări a trecut la un nou nivel, recunosc autorităţile. Mii de pachete cu ţigarete sunt transportate cu deltaplanul, cu drona sau cu avionul peste graniţele României.

IJPF Sighetu Marmaţiei-Iulia Stan: Opt cazuri de contrabandă cu ţigări trecute ilegal din Ucraina în România cu ajutorul dronelor.

În 2011, la Galaţi, camera de termoviziune a poliţiei de frontieră a surprins prăbuşirea unui motodeltaplan folosit atunci pentru contrabanda cu ţigări din Republica Moldova n Rom\nia. Atunci suspectul a murit.

Anul trecut, doar la frontiera de nord a României, au fost confiscate două milioane şapte sute de mii de pachete cu ţigări de contrabandă. Piaţa neagră a ţigaretelor atinge acum aproape 10 la sută din totalul consumului de tutun din România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » România, incapabilă să intercepteze avioanele folosite de contrabandiştii de ţigări