Antena Meniu Search
x

România începe vaccinarea pe 27 decembrie. Lt. col. Valeriu Gheorghiță: "Toate echipamentele sunt achiziționate"

România va începe campania de vaccinare pe data de 27 decembrie, anunță președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-COVID-19, lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 17.12.2020, 15:53

  • Valeriu Gheorghiță anunță începerea vaccinării în România
  • Persoanele nevacaccinate nu vor fi supuse unor condiționări

"România este pregătită, în momentul de față, pentru a începe vaccinarea pe data de 27 decembrie", a anunțat Valeriu Gheorghiță la o întâlnire cu jurnaliștii.

Militarul responsabil de campania de vaccinare consideră că momentul va fi "istoric" în ambele variante - dacă va avea succes sau, "puțin probabil", dacă nu va avea succes.

"În momentul de față Institutul Cantacuzino este echipat corespunzător pentru a primi vaccinul. În momentul ăsta se pregătesc celelalte șase centre de stocare - încă de mâine (joi - n.r.) pornesc congelatoarele la minus 80 de grade pentru fiecare centru regionale de stocare. Toate echipamentele sunt achiziționate (...) Capacitatea de stocare este de un milion și jumătate de doze la Cantacuzino și încă 200.000 de doze la centrele regionale", a transmis șeful Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea.

Populația, vaccinată în următoarele 6-7 luni

Valeriu Gheorghiță a precizat că primele persoane vaccinate vor face parte din corpul sanitar din primele zece spitale COVID-19. Pentru un grad de 60-70% din populație, campania ar trebui să dureze șase-șapte luni.

Totodată, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea precizează că gradul de acceptare a vaccinării este de 70% la medici și de circa de 50% la asistenții medicali din spitalele non-COVID pentru vaccinare, iar a medicilor din spitalele COVID de peste 95%.

Adeverință de vaccin anti-Covid: Gheorghiță: "E ca un fel de bilet de ieșire din spital"

Persoanele care vor fi vaccinate anti-Covid vor primi o adeverință care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul, spune șeful Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea

"Va fi un document medico-legal care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul. Adeverința de vaccinare va fi emisă atât pe suport de hârtie, în română și engleză, înmânată la momentul vaccinării sau în format electronic. Va fi ca un bilet de ieșire din spital", a explicat Gheorghiță, potrivit Mediafax.

El a ținut să precizeze că, în acest moment, nu se pune problema ca persoanele nevacaccinate să fie supuse unor condiționări sau restricții.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Evenimente » România începe vaccinarea pe 27 decembrie. Lt. col. Valeriu Gheorghiță: "Toate echipamentele sunt achiziționate"