Antena Meniu Search
x

Video România nu mai importă motorină rusească de ieri. Ce se întâmplă cu preţurile carburanţilor în ţară

De ieri a intrat în vigoare embargoul impus de Uniunea Europeană asupra cărbunelui şi a majorităţii petrolului din Rusia. Mai exact, 27 de ţări, printre care şi România, nu vor mai importa deloc resurse petroliere rafinate ruseşti, cum ar fi motorina. Măsura este menită să reducă şi mai mult dependenţa de energie rusă şi plăţile în vistieria de război a Kremlinului, pe măsură ce se aproprie împlinirea unui an de la invadarea Ucrainei. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 06.02.2023, 14:25

Vezi și

România, dar și alte 26 de țări nu vor mai importa deloc resurse petroliere rafinate ruseşti, cum ar fi motorina, decizie luată înainte de împlinirea unui an de la izbucnirea războiului în Ucraina. Această măsură a fost luată de UE pentru a reduce dependenţa de energie rusă şi plăţile în vistieria de război a Rusiei.

"De ieri a intrat în vigoare embargoul impus de Uniunea Europeană pe carburanții rusești, pe motorina rusească mai exact. Statele membre ale UE nu vor mai importa motorină din Rusia. Acest lucru vine în contextul în care, spre exemplu, dacă ne raportăm la luna decembrie a anului trecut, Rusia a avut de câștigat nu mai puțin de 2 miliarde de dolari din aceste vânzări de carburant către Europa. În primele nouă luni din 2022, spre exemplu, România a importat nu mai puțin de 1,8 milioane de tone de motorină, iar din acestea, 1,2 milioane de tone au provenit din Rusia.

Dacă ne raportăm la țara noastră, după intrarea în vigoare a acestui embargo, autoritățile spun că nu vor fi probleme, că avem în continuare stocuri suficiente. De altfel, prețurile de la pompă au început să scadă. La unele stații vorbim de reduceri de 9 bani pe litru, la altele de 5 bani pe litru la motorină. De asemenea, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că România nu va avea probleme nici cu aprovizionarea cu gaze naturale pentru că avem suficiente stocuri în depozit, spre exemplu în prezent avem în depozite 1,8 miliarde de metri cubi de gaze", a transmis reporterul Observator, Mădălina Chițac.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » România nu mai importă motorină rusească de ieri. Ce se întâmplă cu preţurile carburanţilor în ţară