Antena Meniu Search
x

Video România nu ştie exact câţi urşi are, deşi numărul atacurilor a crescut alarmant. Soluţiile autorităţilor

Un urs pe kilometru pătrat. Aceasta este densitatea urşilor pe Valea Prahovei. Specialiştii implicaţi în proiectul european de cercetare în domeniu au şi soluţii. Îmbunătăţirea ofertei de hrană pentru animalele sălbatice, în pădure, este cea mai importantă dintre ele.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 28.01.2022, 08:52

Vezi și

La cinci ani de la ultima numărătoare a urşilor, pe criterii ştiinţifice, România nu știe exact cât de mulți urși are. Dar numărul atacurilor a crescut alarmant în ultimii ani: 26 de oameni au fost uciși din 2014 până astăzi, iar 268 au fost răniți. Pe de altă parte, 365 de urși au fost uciși accidental în România, în ultimii 11 ani. "Ne lipsește o piesă din acest puzzle, deci evaluarea populației, care s-a încercat anul trecut de două ori. În momentul în care punem acest puzzle în acest peisaj complet ştiinţific, putem să facem o estimare de populaţie şi o eventuală cotă de intervenţie, bazată pe ultima cifră din evaluare", a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Statistica membrilor echipei implicate în acest proiect arată că există un urs pe fiecare kilometru pătrat, în zona dintre Brașov și Bușteni şi 1,5 urși pe kilometrul pătrat în Masivul Postăvarul. Proiectul propune şi noi metode pentru evitarea conflictelor om-urs și optimizarea soluțiilor deja folosite, cum ar fi gardurile virtuale montate experimental pe DN1 de administratorii drumului.

Una din cele mai importante concluzii se referă la relocarea urșilor problemă

Pe Drumul Naţional 1, între Brașov și Predeal, a fost instalat un astfel de echipament. Este vorba despre un gard virtual, format din astfel de instalații, care emit semnale sonore și luminoase extrem de puternice, ce țin urșii departe de drumul național. "Venim cu primele acțiuni, măsuri concrete, ceea ce o să oferim la nivel național, garduri electrice, peste o mie de garduri electrice, la fermieri care au probleme cu ursul", a declarat Ramon Jurj, manager proiect.

Proiectul a fost lansat de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură. Iar una din cele mai importante concluzii se referă la relocarea urșilor problemă. E scumpă și ineficientă, spun specialiștii, pentru că nu reprezintă altceva decât mutarea problemei dintr-un loc în altul. În judeţul Harghita, această soluţie nu a ajutat. "Am relocat trei bucăţi, am îndepărtat numai în luna decembrie de 7 ori. Am avut acţiune de îndepărtare. Soluţie concretă nu reprezintă această acţiune", a declarat Birtalan Istvan, director AVPS Gheorgheni. Ordonanţa 81, care permite uciderea urşilor periculoşi, este şi ea una greoaie. Este nevoie să se adune mai întâi cele patru organe de intervenție abilitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » România nu ştie exact câţi urşi are, deşi numărul atacurilor a crescut alarmant. Soluţiile autorităţilor