Video România, premiată la European Heritage Awards din Veneţia. Asociaţia Ivan Patzaichin, trofeu pentru proiectul Călăuzele Apelor
România a strălucit la Veneţia, unde a avut loc evenimentul European Heritage Awards. Membrii "Asociaţiei Ivan Patzaichin au obţinut un premiu la categoria Educaţie, Formare şi Meşteşug pentru proiectul Călăuzele Apelor. Şi nu a fost singurul premiu obţinut de ţara noastră. Via Transilvanica, al Asociației Tășuleasa Social a primit în aplauzele tuturor, un premiu pentru popularitate.
Cu emoţie şi multă mândrie, membrii "Asociaţiei Ivan Patzaichin" au păşit în Palazzo del Cinema, unde s-a adunat întreaga elită a organizaţiilor europene care luptă pentru păstrarea patrimoniului. În cadrul evenimentului European Heritage Awards au fost premiate 30 de proiecte din 21 de ţări, printre care şi România. Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a fost premiată la categoria Educaţie, Formare şi Meşteşug pentru proeictul Călăuzele Apelor.
România, premiată la European Heritage Awards din Veneţia
Teodor Frolu, arhitect: Este o mare bucurie pentru noi, in seara aceasta, Asociatia Ivan Patzaichin intra in echipa Europa Nostra şi este o confirmare a ceea ce facem noi de 13 ani de zile prin proiectul "Calauzele Apelor".
Proiectul folosește un element de patrimoniu imaterial specific Deltei Dunării – barca pescărească tradițională cunoscută sub numele de lotcă. Din combinarea între lotcă și canoe s-a născut canotca, o ambarcațiune nouă, realizată în 2011 cu contribuția inestimabilă a lui Ivan Patzaichin.
Teodor Frolu: Avem un sentiment foarte ciudat şi special. De ce avem acest sentiment? Pentru că este despre relaţia noastră cu natura.
Ivona Potzaichin-Rusu, preşedintele Asociatiei Ivan Patzaichin: Ne bucuram foarte mult pentru acest premiu, este un premiu prestigios, chiar daca el este putin cunoscut in Romania. Insa la nivel european este, daca vreti sa ii spunem, un Oscar pentru patrimoniul cultural.
Premiile au fost acordate de Comisia Eurpeana şi Europa Nostra, iar din juriul internaţional au făcut parte şi români.
Ştefan Bâlici, preşedintele Ordinului Arhitecților din România: Întotdeauna sunt prezenti membri ai Comisiei Europene din diverse directii, departamente si chiar de la nivelul de conducere.
La reţeta succesului au contribuit în special copiii, care în cadrul atelierierului practic de construcție de canotci din lemn, şi-au unit forţele şi cunoştinţele de geometrie şi matematică şi au realizat a patra canotca din Deltă.
Eugen Vaida, preşedintele Asociației Monumentum: Aduce cumva educatia intr-o zona putin marginalizata, in zone rurale, in jurul apelor, unde copiii nu au de multe ori acces la educatie si se face intr-un mod foarte integrat.
Tot în cadrul evenimentului European Heritage, un alt proiect excepțional a primit premiul pentru popularitate - Via Transilvanica, al Asociației Tășuleasa Social,
Teodor Frolu: Cred că în acest moment, câteva sute de sate din România, pe unde trece Via Transilvanica, au primit un vot de încredere, că ele pot însemna mult mai mult decât ele şi-au imaginat vreodată.
Organizatorii acestor prestigioase premii își propun ca ceremonia de acordare a premiilor în 2024 să aibă loc în România.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰