Antena Meniu Search
x

Exclusiv Raed Arafat nu exclude să se vaccineze în direct, la TV: "Cred că merită făcut acest lucru. Şi nu numai eu"

Când va ajunge vaccinul la noi, care este cel mai optimist scenariu, dar şi cum va funcţiona strategia de vaccinare ne-a spus secretarul de stat Raed Arafat, într-o intervenție în direct la Observator.

de Redactia Observator

la 24.11.2020, 20:09

Vezi și
  • Arafat a precizat că se va vaccina live dacă acest lucru va creşte încrederea populaţiei
  • Secretarul de stat în MAI a afirmat că este nevoie ca măcar 60-70 la sută dintre români să se vaccineze, pentru a stopa transmiterea coronavirusului

Alessandra Stoicescu: Când vor veni primele doze exact? 

Raed Arafat, secretar de stat: Vorbim de primul trimestru al anului viitor când se va începe vaccinarea. Când va veni exact să ştiţi că acest lucru o să se cunoască când este anunţat şi de la nivelul Uniunii Europene. Colegii care răspund pe partea de vaccinare vor veni cu astfel de date imediat când ele sunt prezente. De altfel, se lucrează în cadrul comitetului care a fost numit pe toate aspectele de planificare şi pe toate aspectele care sunt necesare administrării vaccinului, în număr cât mai mare, în rândul populaţiei care doreşte şi acceptă să facă acest lucru.

Alessandra Stoicescu: Cum îi convingeţi pe cei mai mulţi să accepte?

Raed Arafat, secretar de stat: Oamenii sunt supuşi unui bombardament de informaţii care multe dintre ele nu sunt nici validate, nici nu au bază ştiinţifică, chiar dacă unele dintre ele sunt spuse de unii medici, iar la acest moment, cred că prin puterea exemplului, vom putea arăta populaţiei, că cel puţin oameni cum suntem noi, care spunem că trebuie, o să ne vaccinăm şi noi la momentul respectiv.

Alessandra Stoicescu: O să o faceţi în faţa camerelor de luat vederi sau în direct pe internet, astfel încât să vadă oamenii că o faceţi?

Raed Arafat, secretar de stat: Dacă ăsta este un mod de a convinge o parte, oricât de mică este această parte, cred că merită făcut acest lucru. Şi nu numai eu. Şi alte persoane care pot face acest lucru. Să fie fără nicio îndoială că ne-am vaccinat, că nu am păcălit, că nu ne-am injectat cu ser fiziologic, pentru că o să auzim o mie de forme, de discuţii din partea celor care vor încerca să minimalizeze impactul vaccinului, care va fi unul foarte mare, dacă este administrat la un număr suficient de oameni. 

Alessandra Stoicescu: Ce înseamnă suficient pentru o ţară cu populaţia României? 

Raed Arafat, secretar de stat: În mod normal, trebuie să se ajungă, cum zicea şi domnul doctor Gheorghiţă, care coordonează grupul de vaccinare...în mod normal trebuie să se ajungă la 60-70 din populaţie să fie vaccinată, dacă vrem să întrerupem cercul de infectare care există. Dacă ai peste jumătatea populaţiei vaccinată, atunci riscul de transmitere scade semnificativ şi prin asta protejăm inclusiv persoanele care nu s-au vaccinat. 

Alessandra Stoicescu: La ce procentaj vă aşteptaţi?

Raed Arafat, secretar de stat: Noi speram în final ca oamenii să se convingă. Campania o să fie una transparentă. Colegii vor explica fiecare pas cum se face. 

Alessandra Stoicescu: Vă veţi vaccina la vedere?

Raed Arafat, secretar de stat: Da. Şi da, am încredere, pentru că aceste vaccinuri care vor fi aduse vor fi validate, testate, toate cele trei etape de testare. Sunt vaccinuri care sunt acceptate la nivel mondial, iar din Europa, nu suntem singura ţară care le va primi. 

Alessandra Stoicescu: De ce nu se testează măcar tot corpul medical?

Raed Arafat, secretar de stat: Poate cu testele rapide se va putea întâmpla acest lucru.

Alessandra Stoicescu: Se carantinează sau nu Bucureştiul?

Raed Arafat, secretar de stat: Depinde ce se propune din partea DSP-ului în urma analizelor care se fac. Nu am cum să spun dacă se carantinează sau nu până nu se face analiza DSP.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Raed Arafat nu exclude să se vaccineze în direct, la TV: "Cred că merită făcut acest lucru. Şi nu numai eu"