Antena Meniu Search
x

România vrea să devină furnizor global de sisteme militare terestre și explozibili cu tehnologie de la sud-coreeni

Până la finalul anului, România va produce sisteme militare terestre, pulberi și explozibili. Cea mai mare companie aerospaţială şi de apărare sud-coreeană va aduce în ţara noastră tehnologia necesară și va dezvolta capacitatea de producție în mai multe uzine ale companiei de stat Romarm. Astfel, ţara noastră ţinteşte să devină furnizor global pentru astfel de echipamente militare. 

de Redactia Observator

la 08.02.2023, 08:15

Vezi și

Romarm s-a înţeles cu sud-coreenii de la Hanhwa Aerospace să producă tehnică militară pentru industria de apărare. Compania sud-coreeană este specializată în avioane de luptă, tancuri K2 și obuziere K9 şi este furnizor global de motoare avansate pentru aeronave militare și comerciale.

Jaeil Son, CEO Hanhwa Aerospace: România este membru NATO. Ştiu că Romania este foarte dezvoltată în sectorul IT şi în sectorul apărării naţionale. România este situată între Asia şi Europa, deci cred că România este foarte importantă pentru un parteneriat foarte bun cu Coreea de Sud.

Rim Kap-Soo, Ambasadorul Republicii Coreea în România: Va fi primul pas pentru a deschide uşa în alte domenii, de asemenea. 

România vrea să exporte echipamente militare în UE și în afara Uniunii

Pe acelaşi subiect

România va putea exporta echipamentele militare în ţările NATO şi nu numai.

Florin Spătaru, ministrul Economiei: Dacă dezvoltăm această capabilitate în România la Ministerul Economiei discutăm de modificări legislative care ne vor da posibilitatea să furnizăm către alte țării din UE sau din afara Uniunii. Prin aceste cooperări industriale vom reuși ca în industria de Apărare să atragem forța de muncă nouă și să putem califica.

Cu războiul aproape de graniţele României, fabricile de la noi aduc praful de puşcă din import.

Florentina Lazăr, reporter Observator: În cazul unui ipotetic conflict, una dintre cele mai mari vulnerabilități ale României ar fi producția de pulbere și explozibili. Pentru a putea produce muniție depindem de alte state cum ar fi Bulgaria și Serbia, țară care nu este în NATO. 

Fabricile de explozibili din țară, lăsate de izbeliște

Alexandru Grumaz, general în rezervă: Cei mai mulți bani, în jur de 19 milioane de euro, au ajuns la o firmă sârbească patronată de Nebojsa Novakovic, unul dintre cei mai mari dealeri de arme din Balcani. Restul banilor se pare ca au ajuns pe la firme din Bulgaria, Turcia și Germania. Componentele cu care sârbii fac, sunt cumpărate din Rusia de către producătorul sârb.

În ultimii ani, fabricile de explozibili şi pulberi de la Făgăraș și Victoria au fost lăsate de izbeliște.

Alexandru Grumaz, general în rezervă: Fabrica de la Făgăraş a fost tăiată şi vândută la fier vech pentru o datorie de 200.000 de euro, iar cealaltă fabrică, Victoria, a fost băgată în conservare în urmă cu 14 ani. 

Ministerul Economiei a alocat în 2022 peste 600 de milioane de lei pentru investiţii în cele două fabrici. Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, vânzările Romarm au crescut, iar cifra de afaceri a companiei de stat s-a dublat.

Anul acesta, Apărarea a primit cel mai mare buget din istoria post-decembristă, 2,5% din PIB. După ce a anunţat că va cumpăra drone Bayrakhtar, ţara noastră va primi tehnologie turcească pentru fabricarea de muniţie inteligentă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » România vrea să devină furnizor global de sisteme militare terestre și explozibili cu tehnologie de la sud-coreeni