Video Românii care salvează vieţi vor primi de 4 ori mai mulţi bani ca acum. Suma pe care o vor primi cei care donează sânge
Veste mare pentru românii care salvează vieţi. Donatorii de sânge vor primi de patru ori mai mulţi bani de la stat decât până acum. Tichetele vor ajunge la 280 de lei pentru fiecare vizită la centrul de transfuzie. Anunţul a fost făcut de ministrul Finanţelor care speră că in acest fel va stimula oamenii să doneze.
Cu câteva zile înainte de Crăciun multi romani se gandesc la cei care suferă pe un pat de spital si a caror viata depinde de altii. Andrei este medic stomatolog si a venit sa doneze sange la Centrul de Transfuzii Sanguine din Constanţa. "Este prima dată când donez sânge. Pe un prieten îl ajut, mama lui are nevoie şi astăzi sunt aici. Am un pic de emoţii, nu ştiu cum o săf fie dar... Cred că e ceva simplu, n-am ce să păţesc", a declarat Andrei Ciobu, medic stomatolog.
Ce reguli trebuie să respecte cei care donează sânge
Robert in schimb doneaza regulat sange. "Astăzi am venit pentru mama unui prieten să pot să o ajut din cauza unor probleme de sănătate şi... Ne mai ajută şi pe noi. E o cauză nobilă", a declarat Robert, pompier. "În cursul acestei săptămâni s-au prezentat pentru a dona sânge un număr puţin mai mare decât în perioada anterioară. Asta însemnând că numărul pungilor recoltate nu depăşeşte 50, cifră care reprezenta până înainte de pandemie media noastră zilnică", a declarat Alina Dobrotă, directorul Centrului Regional de Transfuzii Snaguine Constanţa.
În rest, sunt in jur 30 de donatori pe zi la Constanta, la jumătate faţă de nevoi. Deficit este peste tot în ţară. În Capitală e nevoie de 7.000 de donatori lunar, dar abia se strâng 4.000. Mai mult, sub 2% din romani doneaza. În Austria procentul ajunge la 66% iar în Franţa la 52%. Ca să i incurajeze pe români sa salveze vieti, de la 1 ianuarie statul creşte de patru ori valoarea tichetelor oferite după recoltare, de la 67 de lei, cât este în prezent, la 280 de lei.
Persoana care decide să doneze sânge şi care este eligibilă din punct de vedere medical, are avantajul de a-şi scădea cu 30% riscul de paralizie şi de accident vascular. În plus, în urma donării, organismul este ajutat să-şi împrospăteze sângele şi să îşi crească în felul acesta imunitatea. Pot dona toti cei care au peste 18 ani, cel puţin 50 de kilograme şi nu au suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurcigale.
În ziua donării nu trebuie să mănânce alimente bogate în grăsimi, iar cu 48 de ore inainte nu trebuie să bea alcool. Şi în 2023, donatorii de sânge au avut si alte beneficii. Au putut investi în titluri de stat Fidelis, o alternativă a depozitelor bancare, şi au primit o dobândă de 7%, faţă de 6% cât se acordă în mod normal.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰