Video Mai puţin de 2% din români donează sânge regulat. Radu, un pacient cu o boală genetică rară, are nevoie de transfuzii la 2 săptămâni pentru a trăi
Cu doar 1,7% dintre români care donează şi cu o infrastructură veche şi depăşită, sistemul de transfuzii din România are el însuşi nevoie de o tranfuzie. E nevoie de bani pentru investiţii, de schimbarea legislaţiei şi campanii prin care românii să înţeleagă importanţa donării de sânge care poate salva vieţi.
De când s-a născut, Radu suferă de o boală genetică rară şi viaţa lui depinde de transfuzii.
Radu Gănescu, pacient: La 3 săptămâni sau la 2 săptămâni trebuie să facem câte o unitate sau două de sânge pentru a supravieţui pentru că organismul nostru nu produce. Suntem o categorie de pacienţi care nu putem produce material valoros care ţine organismul în viaţă.
Lipsa sângelui, un pericol pentru pacienţii cu boli genetice
A resimţit de nenumărate ori lipsa donatorilor din România.
Radu Gănescu, pacient: Colegi de-ai mei au stat în perioade de amânare 3 zile, 4 zile, o săptămână. Deja de la o săptămână încolo, de la 7 zile e o stare critică, poate duce un astfel de pacient în urgenţă la spital pentru că atunci apar şi complicaţii.
Medicii se confruntă şi ei cu această lipsă a sângelui şi spun că au fost de multe ori în situaţii limită.
Dan Coriu, Președinte Societatea Română de Hematologie: Pierdem pacienţi care nu au administrate produsele de sânge la timp. Dimineaţa după raport punem mâna pe telefon şi sunăm toate centrele de transfuzii din Bucureşti şi din afara Bucureştiului pentru a ne trimite concentraţii trombocitare. Acolo este marea noastră durere, preparatele trombocitare.
Cezar Irimia, preşedinte Asociaţie de Pacienţi: Sângele e cel mai valoros medicament. Din păcate suntem într-o mare comă a sistemului de sănătate din România.
Cum poate fi îmbunătăţit sistemul
Pentru a repara sistemul, este nevoie de schimbări legislative dar şi de campanii organizate împreună cu autorităţile locale. Adunaţi la masa discuţiilor, factorii de decizie din ministere şi autorităţi naţionale au încercat să găsească soluţii.
Nicoleta Pauliuc, senator: La nivelul fiecărui judeţ sau municipiu ar trebui să se constituie echipe mobile care printr-o bază de date şi programare să se deplaseze la donatorii care vor să doneze, ar fi valabil în mediul rural o campanie comună cu bisericile, în special cu Biserica Ortodoxă Română.
Adrian Wiener, deputat: Parteneriatele cu autoritățile locale sunt foarte importante. Există posibilitatea extinderii gratuității pentru parcare pentru donatorii frecvenți care în ultimul an au avut un număr crescut de donări, chiar și cu o plăcuță care să certifice acest fapt care să spună de exemplu donez, deci parchez.
Dacă în România donatorii sunt sub 2% din totalul populaţiei, această cifră urcă la 10% în Europa iar necesarul este chiar şi aşa mult mai mare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰