Antena Meniu Search
x

Video Românii investesc în imobiliare. Case cumpărate cu banii jos: "Cumva am avut doi ani într-unul"

Cine nu a cheltuit în pandemie şi a strâns banii, acum investeşte. Şi nu oricum, ci cu banii jos. În topul tranzacţiilor sunt cele imobiliare. Iar în luna iulie aproape jumătate din toate contractele s-au făcut cu bani cash. Cele mai multe vânzări au fost în Capitală. Urmează Timiş şi Cluj.

de Redactia Observator

la 13.08.2021, 08:39

Vezi și

Dacă tot e pandemie, mulţi n-au mai apucat să-şi consume economiile în concedii exotice. Aşa că au folosit banii pentru investiţii. Iar cele imobiliare au fost la mare căutare. Vânzările din iulie arată exact asta. În total, în luna iulie s-au tranzacţionat aproape 60 de mii de case, terenuri şi apartamente. Surprinzător este că doar pentru 27 de mii de astfel de imobile au fost contractate credite ipotecare. Alte peste 31 de mii au fost cumpărate cu banii jos.

"Cam 25% din apartamente sunt achiziţionate cu banii jos. Noi avem mulţi clienţi care sunt din corporaţii, tinere familii", a declarat Liria Themo, reprezentant al unui dezvoltator imobiliar. "Acest an are o particularitate – am avut în prima parte a anului mult mai multe unități finalizate decât în anii precedenti. Cumva am avut doi ani într-un an", a declarat Anca Bidian, analist financiar.

Cele mai multe tranzacţii au fost în București –  peste 10 mii. Urmează în clasament, dar la mare distanţă, Timiş şi Cluj, cu câte trei mii de imobile vândute. În partea de jos a topului, Caraș Severin, Călărași și Covasna.

"Există și partea psihologică în care poate au fost prinși într-un mediu nu atât de confortabil în lockdown și își doresc o poveste de locuire mai conforatbilă, mai mult spațiu, poate chiar curte", a declarat Toma Filipovici, președintele Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari din România. Specialiştii spun că sunt două tipuri de cumpărători fără credite acum: cei care au fonduri dintr-o altă vânzare sau cei care vor să investească. Imobiliarele sunt văzute în continuare ca un mod de securizare a veniturilor. Mai ales că preţurile cresc. Potrivit estimărilor, în primul trimestru din acest an locuinţele s-au scumpit cu aproximativ şapte procente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Românii investesc în imobiliare. Case cumpărate cu banii jos: "Cumva am avut doi ani într-unul"