Video Românii mănâncă mezeluri şi cârnaţi din carne de porc adusă tocmai din Chile. Cauza care a închis fermele româneşti una câte una
Mâncăm salam şi cârnaţi din carne de porc adusă tocmai din Chile. Doar în ultimul an, am adus de acolo cantităţi record de carne congelată, de aproape 5 milioane de dolari. A devenit astfel principalul nostru furnizor din afara Uniunii Europene. Asta în timp ce fermele de la noi din ţară se închid una câte una din cauza pestei porcine africane.
"Nu e pasăre ca porcul". Însă, din păcate, fermierii de la noi nu reuşesc să crească atâţia porci cât mănâncă românii. Importurile sunt, în continuare, baza.
Din 9 milioane de animale necesare consumului, 7 milioane vin din afara ţării. Cauza o reprezintă pesta porcină africană care a închis fermele româneşti una câte una.
Femeie: Nu mi se pare tocmai gustoasă, dar o luăm pentru că are preţul bun.
România importă carne de porc din Chile pentru mezeluri şi cârnaţi
- Cât costă un burger cu carne de crocodil: "Trebuie doar puţin rumenit. Românii au gusturi bune la mâncare"
- Turcii vor să reglementeze șaorma. Rețeta strictă după care se va face un doner kebab
- EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat...
Aducem carne de porc inclusiv din celălalt capăt al lumii. Din Chile este adusă carne congelată pe care producătorii o folosesc în salamuri sau cârnaţi.
Feliciu Paraschiv, reprezentant Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii: Lucru foarte rău pentru că noi suntem o ţară care, aşa cum ştim, creştem porcul. Dacă era o carne de elefant sau de cămilă şi nu puteau creşte la noi, mai înţelegeam.
Anul trecut, din 2.500 de tone de carne congelată importate, 1.600 de tone au venit tocmai din Chile. Preţul, spun producătorii, este cel care dictează locul de provenienţă. Din Chile, carnea de porc pleacă cu doar 8 lei kilogramul, datorită subvenţilor pe care această ţară le oferă producătorilor.
Feliciu Paraschiv, reprezentant Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii: Carnea de porc congelată vine în carcasă, adică jumătate de porc tăiat pe verticală, eviscerat şi congelat. Dacă eu sunt un procesator de carne de porc şi am nevoie să fac muşchi file, mi-am cumpărat exact muşchiul şi l-am băgat în procesare, l-am făcut muşchi file. Am voie să fac din carne congelată.
Mircea Pavel, proprietar băcănie: Nu ar trebui să ajungă astfel de carne de pe alt continent. Noi ca procesatori, comercianţi de carne şi mezeluri, nu avem niciun fel de subvenţie.
Cu cerere în creştere şi sprijin din partea statului, Chile a prins avânt în industria mondială a cărnii congelate.
În chile, exportul cărnii de porc a ajuns anul trecut la 300.000 de tone de carne, în valoare de 740 de milioane de dolari. O creştere cu 12 procente faţă de 2022. Cea mai mare producţie provine dintr-o regiune aflată la sudul capitalei Santiago de Chile, care în 2023 a înregistrat peste 90% din producţia de carne de porc a ţării.
Carnea de porc românească, mai scumpă
Însă România nu importă doar carne congelată. Spata de porc, pieptul sau pulpa sunt aduse în cantităţi uriaşe din Spania, Olanda, Germania şi Polonia şi vândute la preţuri mai mici decât produsele autohtone.
De exemplu, pulpa de porc românească este cu aproape 10 lei mai scumpă decât cea de import.
"Aici avem carne din Spania, pulpă de porc, 20 de lei."
Declinul industriei de creştere a porcilor e constant. Dacă în 2015 reuşeam să asigurăm 70% din consumul de carne de porc, acum abia dacă mai producem 20%. În medie, anual, un român mănâncă 28 de kilograme de carne de porc.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰