Antena Meniu Search
x

Video Românii și vaccinul: doar 30% sunt pentru imunizare, deși o majoritate covârșitoare nu vreau o nouă carantină

Cu doar câteva zile înainte ca primele doze de vaccin pentru COVID-19 să ajungă în ţara noastră, doar 30% dintre români spun un DA categoric pentru imunizare, potrivit unui studiu recent. Cei mai mulţi sunt încă nehotărâţi, aşteaptă să afle mai multe despre vaccin. Însă, foarte important, şapte din 10 români, un procent copleşitor, spun că n-ar fi de acord să mai treacă vreodată prin carantină totală.

Maria Rohnean
de Maria Rohnean

la 23.12.2020, 21:22

Vezi și
  • 38% dintre românii chestionaţi sunt în general pentru vaccinare
  • Raportul de cercetare a fost efectuat prin telefon de Grupul Avangarde

Întrebaţi dacă ar fi de acord să se vaccineze pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus, 30% dintre români au spus un DA hotărât. Aproape acelaşi procent însă, 29%, au răspuns că NU vor cere imunizarea. Cei care vor înclina balanţa la final sunt cei care acum vor să se mai informeze despre noul ser, mai exact unul din trei români.

38% dintre românii chestionaţi sunt în general pentru vaccinare şi mult mai puţini, 20%, împotrivă. Creşte procentul, în schimb, al celor pe care nu-i interesează acest subiect, un sfert din români.

Ce părere au românii despre carantină

Lucrurile stau mult mai clar când vine vorba de o nouă carantină totală pentru prevenirea infectărilor. 70% dintre români n-ar mai trece o dată prin aceeaşi experienţă! Doar 16% sunt de acord cu o astfel de măsură. 

Lucrurile sunt la fel de categorice şi când vine vorba de biserică. 70% dintre români nu sunt de acord cu închiderea lor de sărbători, în timp ce doar 16% consideră că este necesară această măsură pentru a combate răspândirea cazurilor.

În acest context, nu este o surpriză că mai mult de un sfert din români, 27%, consideră că oamenii din mediul politic sunt principalii responsabili pentru modul în care a evoluat epidemia de COVID-19 în România. Pe locul 2 sunt instituţiile statului, cu un procent de 24% şi doar 17% dintre români cred că vinovaţi sunt cetăţenii.

Raportul de cercetare a fost efectuat prin telefon de Grupul Avangarde, în perioada 10-20 decembrie 2020, pe un eşantion de 900 de persoane. Marja de eroare este plus, minus 3,2 la sută.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Evenimente » Românii și vaccinul: doar 30% sunt pentru imunizare, deși o majoritate covârșitoare nu vreau o nouă carantină