Antena Meniu Search
x

Rugăciuni şi huiduieli la moaștele Sfintei Parascheva, în Ziua Hramului (Video)

Rugăciuni şi huiduieli la Sfânta Parascheva! Fără măşti, oamenii s-au înghesuit să se închine la raclă. Şi, în ziua cu un număr record de infectări, jandarmii au lăsat garda şi gardul jos. Au dat liber la moaşte şi i-au lăsat să intre în curtea Mitropoliei şi pe cei fără buletin de Iaşi.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 14.10.2020 , 19:41

  • Mii de credincioși au forțat intrarea la racla cu sfintele moaște.
  • Restricțiile impuse au făcut ca cei mai mulți dintre comercianți să aibă încasări și de cinci ori mai mici decât de obicei.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Au fost huiduieli ca pe stadion, la moaştele Sfintei Parascheva. Supăraţi că nu sunt lăsaţi la raclă, pelerinii veniţi din afara Iaşiului au încercat să intre cu forţa în curtea Mitropoliei. 

Au încercat mai întâi pe la porţi, iar pentru că acestea s-au închis imediat ce au mers jandarmii acolo, au încercat să intre pe scenă efectiv pentru că există o scară care i-ar fi dus către curtea mitropoliei. 

A fost un adevărat asediu al credincioşilor, cei mai mulţi dintre ei fără mască. 

Vezi și

Zeci de jandarmi au încercat să discute cu protestatarii, cu pelerinii. Nu au reuşit să-i liniştească. Au făcut un lanţ uman în faţa lor pentru a-i opri în încercarea de a pătrunde în curtea Catedralei şi mai apoi pentru a ajunge la moaştele Sfintei Parascheva.

Deşi au fost interzise autocarele cu pelerini şi au fost puse filtre la intrarea în Mitropolie, jandarmii au cedat. 

Le-au dat voie pelerinilor să intre fără buletin, contrar deciziei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. 

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Nu ştiu cine a dat sau dacă s-a dat ordin. Noi când punem aceste măsuri încercăm să oprim expunerea şi răspândirea. Sunt foarte mulţi în online sau în alte spaţii publice care îndeamnă populaţia la nerespectarea regulilor şi acest lucru va duce la agravarea situaţiei. 

Constantin Sturzu, purtător de cuvânt MMB: A fost o presiune creată și au luat această măsură pentru a detensiona situația.

Este finalul unei zile care ar fi trebuit prăznuită în linişte şi rugăciune, Ziua Hramului. La 6 şi jumătate dimineaţa, racla cu sfintele moaşte a fost scoasă din Mitropolie şi aşezată pe un baldachin de flori. 

Deşi ora a fost secretă, oamenii s-au aşezat la coadă cu noaptea-n cap. Nicu Manole a fost primul. 

Nicu Manole, credincios: Mă bucur, cum să nu mă bucur. 

Preoţii și, mai apoi, credicioşii au sărutat, pe rând, racla. Din când în când, aceasta a fost dezinfectată. 

Doar 500 de ieşeni au avut voie să asiste la Sfânta Liturghie. Au intrat doar cu buletinul, iar locurile s-au ocupat după principiul: primul venit, primul servit. 

Dincolo de garduri, s-au înghesuit nu mai puţin de 3.000 de credincioşi. Jandarmii le-au împărţit gratuit măşti, dar unii le-au împăturit şi le-au băgat în buzunar. 

Sărbătoarea de Sfânta Parascheva era, anii trecuţi, mană cerească şi pentru afaceri şi bugetul local. Dacă, înainte, 300 de comercianţi aveau voie să-şi vândă produsele, anul acesta sunt doar 75. În medie, un pelerin cheltuia 20 de lei pe zi pe iconițe, mâncare şi pomelnice. Cei peste 150.000 de pelerini lăsau la Sfânta Parascheva circa trei milioane de lei. 

Constantin Sturzu, purtător de cuvânt MMB: Este ultima noastră grijă această situație. E clar că donațiile vor fi foarte foarte mici.

Anul acesta, lipsa pelerinilor a adus încasări de aproape cinci ori mai mici.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Evenimente » Rugăciuni şi huiduieli la moaștele Sfintei Parascheva, în Ziua Hramului (Video)