Antena Meniu Search
x

Video "Să pună mâna, să facă ce trebuie făcut". Pe vremuri mândria orașului Sfântu Gheorghe, astăzi e un focar de infecție

În centrul municipiului Sfântu Gheorghe, o clădire de mari dimensiuni, căzută în ruină, spune oricărui turist sau localnic o istorie tristă: povestea fostelor case de cultură ale Sindicatelor. Clădirea, pe vremuri mândria oraşului, este acum distrusă, plină de cioburi, moloz și deșeuri de tot felul. Responsabilitatea, ca de obicei, e pasată de la unul la altul.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 11.12.2022, 09:37

Vezi și

Patru mii de metri pătrați şi o valoare de piață estimată, anul trecut, la patru milioane de euro. Un mamut din beton, cu zeci de spații pentru bibliotecă, sală de lectură, sală de spectacole și discotecă. Cea mai urâtă clădire din centrul... de altfel, îngrijit al municipiului. 

Claudiu Loghin - reporter: Așa arată ceea ce a rămas din sala de spectacole a fostei Case de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe. Multe dintre locurile pentru spectatori sunt vandalizate, iar întreaga clădire este afectată de infiltrații de apă. Este, practic, un spectacol trist, de care s-a ales praful și peste care cortina nu mai cade.

În locul ropotelor de aplauze, se aud acum doar picături de apă.

Subsolurile sunt inundate, mai toate geamurile sunt cioburi, cărțile sunt împrăștiate la întâmplare, iar întreaga clădire a ajuns un focar de infecție. 

Pe acelaşi subiect

Localnic: Să pună mâna, să facă ceea ce trebuie făcut. Nu? 

Reporter: Adică ce? 

Localnic: Reparații, tot ce trebuie, înfrumusețare. 

Soarta clădirii, blocată în instanță

Clădirea a aparținut fostei Uniuni Generale a Sindicatelor şi a ajuns la Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor. Nu e folosită de mai bine de zece ani, dar oricine poate intra liber. Primăria a deschis proces împotriva Asociației, Asociația împotriva Primăriei, aşa că soarta clădirii e acum blocată în instanță. 

Vlad Manolăchescu, Biroul de Comunicare al Primăriei Sfântu Gheorghe: E o clădire care poate fi folosită pentru foarte multe evenimente culturale, turistice, de orice natură, pentru tineret, dar care, fiind abandonată de atâția ani, dăunează întregii arhitecturi urbane. Avem planuri pentru a o reintroduce în circuitul cultural. Trebuie, evident, reabilitată, în primul rând. 

Am încercat să aflăm de la actualul proprietar cum a ajuns fosta casă de cultură în această stare de degradare. Reprezentanții Asociației nu au răspuns întrebărilor Observator. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » "Să pună mâna, să facă ce trebuie făcut". Pe vremuri mândria orașului Sfântu Gheorghe, astăzi e un focar de infecție