Video Românul care încă mai trage clopotele în Biserica Nobililor, ajunsă ruină. Clădirea de o frumuseţe rară mai are o şansă la "izbăvire"
O clădire de o frumuseţe rară, clădită de nobili în 1908 şi inspirată de bazilica Sfântul Petru de la Vatican, a fost adoptată de un ONG care a primit admiraţia Regelui Charles al Marii Britanii. Biserica Nobililor este la 20 de kilometri de Timişoara, iar în lăcaşul de cult părăsit, un localnic încă trage clopotele. Aşteaptă ca filmul de groază să se schimbe şi să aibă happy-end.
Sunt multe biserici părăsite în Banat, dar parcă niciuna nu are farmecul şi frumuseţea celei din Bogda. Ridicată iniţial pentru a servi ca mausoleu familiei de nobili Csavossy, datorită dimensiunilor ei foarte mari, oameni au transformat-o în lăcaș de cult romano-catolic. Ultima slujba religioasă s-a desfășurat prin anii '80, după care a fost dată uitării. Acum, impunătoarea cupolă a devenit cuibul a sute de porumbei.
Biserica nobililor, ajunsă ruină, va fi salvată
Din frumuseţea mistică a bisericii cu vitralii cumpărate de la Munchen și clopote comandate la Viena a rămas doar amintirea. Dan Vassar a cunoscut locul şi în zilele bune, când bunicul lui era clopotar: "I-am ajutat pe bunici, din '65". "La pergole s-a lucrat, au refăcut asteriala. Acolo trebuiau să fie cele două vitralii. De-o parte şi de alta a altarului vin vitraliile ce încă sunt păstrate", arată Tanasin Sîrgean, primar Cenei.
Ambulanţa pentru Monumente, ONG lăudat și de Regele Charles a sprijinit zidurile ca să nu cadă de tot, a scanat biserica şi a făcut măsurători, pentru a o preda unei firme de construcţii care să o renoveze. "Acordăm primul ajutor, urmând ca ulterior să fie preluată de comunitate", spune Mihai Moldovan, Ambulanța pentru Monumente. Ca să fie renovată, Biserica Mausoleu are nevoie de 6 milioane de euro.
În Marea Britanie, cultul pentru biserici este la alt nivel. Multe lăcaşe de cult în ruină sunt cumpărate de investitori, care le renovează. Aşa s-a întâmplat în Torquay, sudul Angliei, cu o fostă biserică catolică din era Victoriană, transformată în locuinţă de lux. Arhitecţii au păstrat vitraliile şi chiar au descoperit o încăpere secretă în timpul renovării. Fosta biserică a fost scoasă la licitaţie cu un preţ de pornire de peste 4 milioane de lire sterline.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰