Antena Meniu Search
x

Video "S-a ridicat și părul pe cap". În Maramureș, la doar 500m de granița cu Ucraina, sirenele de dezastru le-au dat fiori localnicilor

Au sunat sirenele a dezastru în toată România. Sau, cel puţin, asta şi-a propus exerciţiul de ieri. În practică, însă, sistemul nu a funcţionat peste tot. La sate, dacă nu au funcţionat alarmele, s-au auzit clopotele. Oamenilor aflaţi în apropierea graniţei cu Ucraina, sunetul sirenelor le-a dat fiori. La fel şi celor din Gorj, care abia au trecut prin panica mai multor cutremure serioase.

de Redactia Observator

la 02.03.2023, 09:43

Vezi și

Cu un război la graniţe şi jumătate de ţară ameninţată de cutremure, autorităţile au decis să testeze sistemul de alertă în caz de dezastre.

Raed Arafat: Exerciţiile chiar sunt pentru a descoperi unde sunt vulnerabilităţile, pentru a pregăti personalul mai bine, pentru a obişnui populaţia.

Cristina Filip, reporter Observator: În caz de dezastre naturale cum sunt cutremurele sau inundaţiile, ori atac aerian cum s-a întâmplat în Ucraina, sirenele sunt pornite pentru a avertiza populaţia să se pună la adăpost. Se activează din centrele de comandă. Un astfel de punct se află în primăria sectorului 2 al Capitalei.

Sirenele sunt de 1200 watti, puternice, care acoperă acustic întreaga suprafaţă a sectorului. Teoretic. Practic, însă.

Pe acelaşi subiect

Angajat primărie: Deja sirenele au pornit.

Reporter: Păi nu le auzim. durează un timp până se activează?

Angajat primărie: Nu, ele se aud.

În Bucureşti şi Ilfov sunt 527 de alarme montate pe cele mai înalte clădiri.

FemeieAm auzit, dar foarte puţin.

Diana Speretoiu, reporter Observator: Suntem pe bulevardul pietonal din centrul municipiului Târgu Jiu, sirenele au început deja să sune dar pentru că oamenii ştiu că este un exerciţiu şi nu au de ce să se teamă, nu par să fie îngrijoraţi.

Chiar şi aşa, multora încă nu le-a trecut sperietura de la cutremurele de luna trecută. Aşa că alarmele, deşi ştiau de ele, tot le-au dat palpitaţii.

Bărbat: I-am dat şi telefon soţiei înainte să nu se sperie, că a rămas singură acasă

La sate au bătut clopotele în caz de dezastru

Iar în Maramureş, la nici 500 de metri de granița cu Ucraina, sunetul prelung al sirenelor nu este deloc un simplu exerciţiu. Localnicii se gândesc cu groază la războiul aflat la câţiva paşi.

Bărbat: Vă spun sincer, s-a ridicat şi părul pe cap.

Iar dacă nu merg sirenele, se încearcă metoda clasică, fără greş: bat clopotele în caz de dezastru. Cei mai liniştiţi au fost oamenii din Covasna. La Sfântu Gheorghe, autorităţile au amânat miercurea sirenelor pentru. luna aprilie pentru că mesajele de avertizare sunt în limba engleză şi au nevoie de timp să le traducă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Evenimente » "S-a ridicat și părul pe cap". În Maramureș, la doar 500m de granița cu Ucraina, sirenele de dezastru le-au dat fiori localnicilor