Antena Meniu Search
x

Video Salata cu icre de crap este recunoscută la nivel european. Cum se prepară şi care este ingredientul secret

Icrele româneşti iau faţa Europei. Comisia Europeană a aprobat, în premieră, înregistrarea salatei tradiţionale cu icre de crap pe lista scurtă şi selectă a specialităţilor tradiţionale garantate. Este o ştampilă de calitate multrâvnită pentru o reţetă pe cât de simplă pe-atât de sofisticată.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 30.09.2021, 19:40

Vezi și

Reţeta clasică de icre de crap

Ştefan Turcu, purtător de cuvânt Reprezentanţa Comisiei în România: Aceasta este o reţetă străveche românească.

Gustoasă şi deloc greu de preparat. Pentru o salată cu icre de crap, pe lângă ingredientul principal, mai este nevoie de un ingredient secret: răbdare. Şi talent.

Bucătărie: Avem nevoie de icre de crap în proporţie de 80%, după care vom adăuga icre sărate 20%, zeamă de lămâie şi, după preferinţe, ceapă fiartă, apă minerală şi ulei de bună calitate.

Pe acelaşi subiect

Cu sau fără ceapă, recunoaşterea salatei de icre de crap la nivel european protejează o reţetă veche, simplă şi cunoscută aproape de fiecare român.

Florin Vechiu, bucătar: Sunt bucătar de peste 25 de ani. Aceasta era reţeta ce se făcea în restaurante acum 25 de ani.

Localnic: Mai mult de sărbători o făceam că eram mulţi şi ne adunam cu toţi. Nu trebuie să se piardă tradiţia românească.

În general salata de icre de crap este consumată de români în perioadele de post, în zilele cu dezlegare la peşte, dar nu lipseşte de pe mesele românilor nici în zilele de mare sărbătoare sau de la mese festive. Se consumă ca aperitiv sau uneori ca gustare între mese. Acum a ajuns la loc de cinste. Orice ingredient adăugat în plus sau scos din reţetă va duce, practic, la schimbarea numelui pe etichetă. În spatele acestei reuşite se ascunde o muncă începută în urmă cu patru ani de un grup de producători din Tulcea, alături de Asociaţia Ro-Pescador.

Tiberiu Cazacioc - Asociaţia RO-Pescador: Dosarul a fost conceput în 2017, depus în 2018 la Ministerul Agriculturii. Şi iată după câţiva ani, aproape patru, vine certificarea de la Comisia Europeană. România este singura ţară care prepară salate de icre.

România avea anterior opt produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, dintre care şapte Indicaţii Geografice Protejate şi o alta de Origine Protejată.

Ştefan Turcu - purtător de cuvânt Reprezentanţa Comisiei în România: Salata cu icre de ştiucă de Tulcea a primit şi ea destul de recent aprobarea din partea Comisie şi a devenit indicaţie geografică protejată.

Trei sferturi din producția de peşte din România este reprezentată de crap, iar în ultimii cinci ani consumul de peşte, dar şi de produse din peşte a crescut cu mai mult de 25%. Chiar şi aşa, rămânem codaşii Europei la acest capitol. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Salata cu icre de crap este recunoscută la nivel european. Cum se prepară şi care este ingredientul secret