Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Salatele româneşti, apreciate de străini. Şase astfel de preperate, plasate în topul celor mai bune salate din lume

Șase salate românești sunt printre cele mai apreciate din lume. Specialiştii străini au identificat salata de ardei copt ca fiind tradiţional românească şi au plasat-o cel mai sus în top, pe locul 26. Pe primul loc se află Dakos, o mâncare tradițional grecească.

de Redactia Observator

la 21.05.2024 , 20:29

Un preparat nelipsit vara de pe mesele românilor este salata de ardei copt. Preparatul ocupă locul 26 din 100 în topul Taste Atlas. ”Un dressing făcut cu pătrunjel, niste roşii tăiate foarte mărunt, un strop de usturoi, ulei de măsline. Aproape la toate felurile principale cu carne am o salată de ardei copt. Eu am cerinte şi pentru salată de vinete cu ardei copţi. Un aperitiv extraordinar”, a declarat Iustin Manea, bucătar.

Salatele vecinilor bulgari sunt plasate înaintea celor româneşti

Un aperitiv versatil îl consideră şi Mihai Dragomir, câștigătorul sezonului 13 al emisiunii "Chefi la cuțite". ”Cu ardeiul aş face Piperchi sau o salată caldă, cu brânza. Când spui salată de ardei, mă gândesc la preparatul ăla machedonesc, pe care-l mănânci cu pâine, cu ardei, călim puţin praz să-i dăm puţină savoare”, a declarat Mihai Dragomir, câştigător Chefi la cuţite. Şi salata de roşii, simplă, este foarte apreciată. Este consumată de obicei cu pâine proaspătă ori ca topping pentru bruschete.

Vezi și

”În salata de roşii, îmi place mult să pun leurdă, în loc de ceapă. Sau brânză de capră maturată sau de sezon. Produsele din aceste salate sunt produse pe care noi le găsim în România, sunt cultivate de fermierii noştri şi, atunci, având un sol bun pentru legumele astea, fac salata foarte bună”, a declarat Mihai Dragomir, câştigător Chefi la cuţite. Urmează în clasamentul internaţional alte salate româneşti: de varză, orientală, de sfeclă şi de castraveți. ”Documentarea este făcută temeinic. Culeg foarte bine reţetele şi dacă există devieri de la reţetele tradiţionale, cu caracter naţional ar fi amendate imediat de cititorii care votează”, a declarat Cosmin Dragomir, expert în gastronomie.

Salata care a cucerit topul Taste Atlas este Dakos, un fel de mâncare tradițional cretan, care constă în roșii coapte tăiate, măsline întregi și câteva picături generoase de ulei de măsline de calitate. În restauntele greceşti, o astfel de salată costă 30 de lei. ”La o salată, baza este ca ingredientele să fie fresh. Sunt foarte căutate, avand in vedere ca această cultură grecească se aseamănă destul de mult şi cu a noastră”, a declarat Cristian Turlacu, bucătar. Salatele vecinilor bulgari sunt plasate înaintea celor româneşti. Cea mai apreciată este Salata Shopska care ocupă locul 7.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Evenimente » Salatele româneşti, apreciate de străini. Şase astfel de preperate, plasate în topul celor mai bune salate din lume