Antena Meniu Search
x

Video Șantajat cu filmări indecente și apoi condamnat pentru viol. Istoria cazului "Corneliu Bârlădeanu", care zguduie Biserica Ortodoxă Română

Primele sentințe în scandalul sexual care a zguduit din temelii Biserica Ortodoxă Română. Fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru viol. O pedeapsă mai mare, de 15 ani, a primit şi fostul arhimandrit de Huşi, Sebastian Jitaru. Cei doi sunt acuzaţi că au abuzat sexual băieți minori, elevi ai seminarului teologic. Sentinţele nu sunt definitive. 

de Redactia Observator

la 28.06.2024 , 19:20

Condamnarea în primă instanţă a venit la patru ani de când Corneliu Bârlădeanu a fost pus sub acuzare pentru viol în formă continuată şi abuzuri sexuale faţă de mai mulţi elevi ai Seminariului Huşi.

În cazul unei decizii definitive, ar deveni primul cleric ortodocs român de rang înalt care merge la închisoare pentru astfel de infracţiuni. 

"Considerăm că gravitatea faptelor este sporită cu atât mai mult cu cât acestea sunt reținute în sarcina unor slujitori ai Bisericii, care trebuiau să fie, prin excelenţă, exemple de moralitate și de respect față de demnitatea persoanei umane", a reacţionat Episcopia Huşilor, după sentinţă. 

Vezi și

Scandalul a început în 2017. Fostul episcop s-a plâns atunci la DNA că trei preoţi îl şantajează cu o filmare în care apare în ipostaze compromiţătoare alături de un elev minor de la seminar.

Pe acelaşi subiect

Cei trei preoţi au fost arestaţi şi condamnaţi, în urma denunţului făcut de Bârlădeanu la DNA

"S-au dus pe apa sâmbetei toţi anii de şcoală, cinci ani de seminar, patru ani de facultate, un an de master şi aşa mai departe. Zece ani de preoţie la parohie. Şi pur şi simplu am fost aruncat din sistem pentru nimic", a declarat Răzvan Bumbu, fost preot condamnat pentru şantaj.

Procurorii au anchetat atunci doar şantajul, nu şi abuzurile sexuale. Corneliu Bârlădeanu a renunţat la funcţia de episcop şi s-a retras la Mănăstirea Văratec. O anchetă a jurnaliştilor de la publicaţia online "Să fie lumină" scotea la iveală însă mărturiile unor elevi abuzaţi de la Seminarul Huşi, precum şi noi probe video. A fost momentul în care fostul episcop a fost pus sub acuzare pentru viol. Aceleaşi fapte au fost puse şi pe seama unuia dintre şantajiştii săi, arhimandritul Silviu Jitaru.

  • Ce garanţie am că filmările nu mai pleacă de la tine?
  • Am şi eu o întrebare, preasfinţia voastră. Păi eu atunci aş mai fi nebun să mai fac o greşeală?

Corneliu Bârlădeanu a fost cel mai tânăr episcop pe care l-a avut România

Avea doar 43 de ani, în 2009, când a fost numit episcop de Huşi. Enoriaşii îl iubeau şi îl primeau cu covoare în faţa bisericilor pentru a nu-şi murdări pantofii. Între timp, părerile s-au schimbat.

"Dacă acesta este faptul comis şi dovedit, îşi merită condamnarea", a spus un enoriaș. "E cel mai mare păcat. Să faci o chestie de genul acesta. Înseamnă că el nu era preot", a fost de părere un altul.

Sentinţa definitivă în acest caz va fi dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Evenimente » Șantajat cu filmări indecente și apoi condamnat pentru viol. Istoria cazului "Corneliu Bârlădeanu", care zguduie Biserica Ortodoxă Română