Antena Meniu Search
x

Ziua Morţilor: noi reguli în acest an pentru ziua dedicată tuturor sfinţilor, în Ardeal

1 noiembrie este Ziua Morţilor sau ziua tuturor sfinţilor, în Ardeal. Cimitirele sunt pline de oameni care, cu braţele încărcate de flori, merg la mormintele celor dragi pentru a aprinde o lumânare. Pandemia a schimbat însă în acest an şi acest obicei. Ba chiar i-a schimbat şi data.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 30.10.2020, 17:41

Vezi și
  • În preajma mormintelor nu se pot adună mai mult de 6 persoane care nu locuiesc la aceeași adresa.
  • Dacă se întâlnesc mai multe rude din localități diferite spre exemplu, vor fi nevoite să respecte o distanță de siguranță. 

În mod tradiţional, de ziua morţilor, mormintele sunt pline de flori, iar seara ele sunt luminate de lumânările aprinse ale rudelor celor plecaţi dintre noi. Anul acesta, pandemia a schimbat însă regulile, iar măsurile anticovid se aplică încă de la poarta cimitirului.

Administratorul cimitirului este obligat să efectueze un triaj observațional al tuturor celor care intră pe poartă. În cazul în care cineva tusesste sau are alte simptome ce pot fi asociate cu noul coronavirus, îi este măsurată temperatura, iar dacă este peste cea normală, nu va fi lăsat să între.

Nici reculegerea la mormintele celor dragi nu mai este posibilă că înainte.

În preajma cavourilor sau a mormintelor nu se pot adună mai mult de 6 persoane care nu locuiesc la aceași adresa. Totuși, dacă se întâlnesc mai multe rude din localități diferite spre exemplu, vor fi nevoite să respecte o distanță de siguranță. 

Pentru a evita aglomeraţia de pe 1 noiembrie, mulţi au ales să vină la cimitir încă de azi.

Nu lipsesc nici gesturile de solidaritate. Membrii Galeriei Universității Cluj s-au oferit voluntari să-i ajute pe cei din categoriile vulnerabile în faţa virusului

Călin  - reprezentant galerie U. Cluj: Prin ceea ce facem noi, curăţind mormintele, sau aprinzând o lumină la căpătâiul lor, încercăm să le alinăm durerea sau suferinţa celor care nu au posibilitatea să vină şi să fie alături de mormântul celor dragi.

În aceste zile, şi poliţiştii locali vor fi în cimitire. Vor patrula că să se asigure că toate regulile sunt respectate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Ziua Morţilor: noi reguli în acest an pentru ziua dedicată tuturor sfinţilor, în Ardeal