Antena Meniu Search
x

Video Scandalul imnului secuiesc la naţionala de hochei zguduie coaliţia de guvernare. Ce scrie pe tricoul purtat de Tanczos Barna la meci

Un meci al naţionalei României de hochei a iscat un scandal care a ajuns până la vârful Guvernului! Mai mulţi jucători îmbrăcaţi în culorile naţionalei au participat la sărbătoarea fanilor maghiari, care au cântat imnul secuiesc. Imediat, gestul jucătorilor etnici maghiari a fost sancţionat de vicepremierul Sorin Grindeanu, care a cerut ca jucătorii să fie pedepsiţi. Circ a fost şi în Parlament, unde tonul scandalului a fost dat de cei de la AUR.

de Redactia Observator

la 10.05.2022, 19:16

Vezi și

La finalul meciului Ungaria-România de la Campionatul Mondial din Slovenia, pe arena din Liubliana s-a auzit, conform protocolului, imnul echipei câştigătoare, Ungaria, moment la care asistă toţi jucătorii, de la ambele echipe. Imediat după, cei 100 de suporteri veniţi din Harghita şi Covasna, care stau în tribună alături de fanii maghiari, încep să cânte imnul secuiesc.

12 din cei 22 de jucători ai României, mai exact etnicii maghiari, asistă, fără să cânte, la momentul fanilor din Ţinutul Secuiesc. Ceilalţi tricolori plecaseră la vestiare sau în altă zonă a gheţii.

În tribuna maghiarilor a stat şi Ministrul Mediului, Tanczos Barna

"Am purtat tricoul de campioană a României a echipei mele de suflet, Sport Club Miercurea Ciuc", explicat ministrul. Ce nu a menţionat e că pe spatele tricoului său, purtat şi cu alte ocazii, scrie "Székelyföld Csíkszeredá", adică "Ţinutul Secuiesc Miercurea Ciuc".

Pe acelaşi subiect

Nu este prima dată când se întâmplă aşa. Suporterii din Harghita şi Covasna au cântat imnul secuiesc după toate cele patru meciuri jucate de România în Slovenia. Este un ritual repetat şi la alte competiţii, inclusiv la meciurile din campionatul intern. Diferenţa, spun cei prezenţi în Slovenia, este că au lipsit injuriile sau scandările la adresa României.

Vicepremierul Sorin Grindeanu, primul care a reacţioant public

Însă scandalul s-a mutat la Bucureşti. Vicepremierul Sorin Grindeanu a fost primul care a reacţioant public: "Nu pot însă să înțeleg și să tolerez gestul infam al hocheiștilor din naționala României care au cântat așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc. Este un afront și o lipsă nerușinată de respect față de România, față de români și față de tricolor".

Sorin Grindeanu, vicepremier: Era vorba de naţionala României, nu naţionala unei părţi din România şi atât timp cât te afli sub tricolor, cred, nu cred, sunt convins că trebuie să respecţi acele culori.

Csoma Botond, purtător de cuvânt UDMR: Cred că vicepremierul României a făcut o gafă uriaşă, a intrat în acelaşi lot în care a intrat şi AUR pe această speţă. Eu cred că domnul Grindeanu a avut o atitudine intolerantă

Scandalul riscă să zgudie coaliţia guvernamentală

Unul dintre vicepreşedinţii PNL i-a cerut premierului să-l demită pe ministrul Mediului.

Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor: În contextul războiului, să mai vii și cu astfel de provocări mi se pare de netolerat. Sunt ferm convins că în coaliție va exista o discuție. Trebuie să existe respect între noi.

"Acest cântec nu este împotriva României sau a comunității majoritare, ci reprezintă o valoare locală a acelor sportivi, a minorității maghiare din care ei fac parte", explică ministrul Sporturilor. Eduard Novak, unul dintre cei patru membri UDMR din Guvern.

George Simion, preşedintele AUR: Imnul Ungariei s-a intonat, imnul României nu s-a intonat. S-a intonat în schimb un imn al unui ţinut inventat.

Csoma Botond, purtător de cuvânt UDMR: Eu ştiu că auriştii au această agendă specială de a crea tensiuni între români şi maghiari. Aţi primit această comandă. Poate de la Moscova.

De la schimbul de replici la urlete şi îmbrânceli n-a fost decât un pas. Conducerea Federaţiei Române de Hochei va analiza joi ce s-a întâmplat în Slovenia. Cea mai dură pedeapsă pentru jucători ar fi suspendarea de la echipa naţională.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Scandalul imnului secuiesc la naţionala de hochei zguduie coaliţia de guvernare. Ce scrie pe tricoul purtat de Tanczos Barna la meci