Scandalul legumelor coapte cu substanţe chimice periculoase. Controale în sere şi solarii: sunt vizate roşiile subvenţionate
Se fac verificări la sânge după scandalul legumelor coapte artificial cu substanţe chimice periculoase. Inspectorii Direcţiei de Agricultură din Gorj şi Buzău au intensificat controalele în serele legumicultorilor pentru a se asigura că în pieţe ajung produse care nu ne pun sănătatea în pericol. Vizate sunt mai ales culturile de roşii subvenţionate de stat.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Prima ninsoare în Bucureşti. ANM a emis o prognoză specială pentru Capitală
Fermierii din Gorj sunt sub lupa inspectorilor Direcţiei de Agricultură, după scandalul legumelor stropite cu pesticide. Controalele sunt la zi în sere. Corpul de Control al Ministerului Agriculturii a fost trimis pentru verificări în bazinul legumicol Glodeanu Sărat, după ce o anchetă a Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău scos la iveală faptul că mai multe persoane au vândut şi folosit substanţe chimice interzise pentru a forţa coacerea legumelor din sere şi solarii.
Loturile de roşii, verificate pentru a se stabili nivelul de pesticide
Potrivit Direcţiei Agricole Buzău, vor fi prelevate probe din loturile de roşii pentru a se stabili nivelul de pesticide folosit. "În contextul informaţiilor apărute în spaţiul public privind utilizarea de produse de protecţie a plantelor cu încălcarea prevederilor legale, astăzi, 11 mai 2023, vor fi desfăşurate controale în bazinul legumicol Glodeanu Sărat cu participarea reprezentanţilor Corpului de Control al Ministerului Agriculturii, reprezentanţilor Autorităţii Naţionale Fitosanitare, Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Buzău şi autorităţilor publice locale. Vor fi prelevate probe din loturile de tomate în vederea depistării prin analize specifice a nivelului reziduurilor de pesticide în scopul garantării siguranţei alimentare a consumatorului", a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, Direcţia Agricolă Buzău.
Totodată, instituţia a solicitat lămuriri din partea procurorilor cu privire la identitatea persoanelor care ar fi introdus pe piaţă substanţe interzise. "Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Buzău a făcut demersuri pe lângă Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău în vederea comunicării de date şi informaţii privind persoanele bănuite că au introdus pe piaţă substanţe şi produse de protecţie a plantelor din categoria celor interzise sau neomologate în România, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în spaţii protejate tip solar. În vederea monitorizării calităţii tomatelor, precizăm că au fost prelevate 9 probe de roşii, neconstatându-se până în prezent depăşiri ale reziduurilor de pesticide peste limita maximă admisă", informează directorul Direcţiei Agricole, Cosmin Florea, în comunicatul de presă.
- Indiciile prin care îţi dai seama dacă o roşie a crescut natural sau a fost tratată cu chimicale
- Fermierii se revoltă, după ce Daea i-a avertizat să nu folosească pesticide interzise. "Cum îşi permite să...
- Drumul legumelor "coapte cu otravă", din solarii în magazine. Efectele asupra celor care le consumă pot fi grave
- Legume coapte prematur, cu soluţii la concentraţii toxice. Pericolul e greu de depistat: "Până sunt gata...
Conform unor surse, două dintre persoanele cercetate ar fi folosit pesticide concentrate pentru a forţa coacerea legumelor, în schimb, procurorii care se ocupă de caz precizează că la acest moment nu se cunoaşte exact dacă nivelul era peste cel admis, motiv pentru care au fost prelevate probe. Totodată, anchetatorii au subliniat că sunt cercetate persoane din comuna Glodeanu Sărat.
"În cauză se efectuează cercetări faţă de persoane de pe raza judeţului Ilfov şi comunei Glodeanu Sărat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice, producere, livrare sau utilizare de îngrăşăminte chimice pentru culturi destinate comercializării şi contrabandă, în situaţia unei persoane care nu este din Buzău. Practic cumpărau, revindeau către terţi şi le şi utilizau. Au fost ridicate probe şi o să stabilim dacă utilizarea substanţelor a afectat plantele. Deocamdată nu există o acuzaţie formulată de comercializarea unor produse toxice până când nu avem rezultate care să confirme acest lucru. Substanţele se pot dilua în limitele legale, se pot formula acuzaţii doar dacă au fost stropite în concentraţii mai mari decât cele legale", a declarat, pentru Agerpres, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, Cosmin Marius Niţă.
IPJ Buzău a informat recent că au fost organizate mai multe percheziţii în judeţele Buzău şi Ilfov, în urma cărora au depistat în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanţe chimice provenite din Turcia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰