Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Fermierii se revoltă, după ce Daea i-a avertizat să nu folosească pesticide interzise. "Cum îşi permite să controleze producătorul român?"

Ministrul Petre Daea amenință fermierii cu tăierea subvențiilor dacă folosesc pentru culturile lor pesticide interzise sau în concentraţie mare. Legumicultorii arată cu degetul spre legumele de import şi spun că noile verificări creează un mediu toxic pentru afacerile lor. Până se va lua o decizie concretă despre cum pot fi controlate legumele şi fructele, clienţii habar nu au ce cumpără din pieţe şi magazine. 

de Mădălina Chiţac

la 08.05.2023 , 20:17

După ce mai mulţi legumicultori din Buzău ar fi pus în vânzare legume coapte forţat cu substanţe extrem de toxice, în concentraţii periculoase pentru sănătate, Ministrul Agriculturii anunţă primele măsuri: va tăia subvenţiile fermierilor care folosesc pesticide.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Sunt măsuri obligatorii pe care trebuie să le impunem, în aşa fel încât, pe de o parte, să nu punem în pericol sănătatea oamenilor. Pe de altă parte, să nu lăsăm spaţiul de câştig al unora care nu au ce căuta în condiţiile în care fac aceste lucruri.

Autorităţile îi vor monitoriza pe cei care beneficiază de sprijin din partea statului. Scopul: în magazine sau în pieţe să nu mai ajungă produse neconforme.

Vezi și

O altă variantă luată în calcul: testarea rapidă

Pe acelaşi subiect

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Toate legumele, fructele şi verdeţurile care se află în pieţe, pe tarabe, ar putea să fie testate, în aşa fel încât să ştim dacă acestea conţin sau nu pesticide. O propunere în acest sens a fost deja făcută de către un senator. Când s-ar putea aplica în mod concret o astfel de măsură, nimeni nu ştie.

În prezent, prea puține probe sunt prelevate în piețe, iar pentru ce ajunge în laboratoare, rezultatele analizelor vin prea târziu, după ce produsele au fost deja consumate. Experţii din industria alimentară propun şi alte verificări.

Sorin Mierlea, preşedinte Infocoins: Cei care eliberează certificatele de producător să verifice dacă acel mic antreprenor care are o mie de metri pătraţi pe certificatul respectiv dacă face producţia ca şi cum ar fi de pe 7 sau 8 hectare ar trebui să fie un mare semn de întrebare. Ori cumpără ilegal alte produse. Şi le revinde. Sau vine cu tot felul de substanţe. Creşte pepenele într-o zi cât cresc alţii într-un an.

Asociaţiile de legumicultori susţin că doar marfa de import ar fi periculoasă.

Vlad Gheorghe, Asociația Națională de Legume și Fructe: Să nu pătrundă produsele agroalimentare în România, fără analiză. Duceţi-vă la orice market doriţi să vedeţi că nu are paşaport fitosanitar. Cum îşi permite să controleze producătorul român, care e pe cale de dispariţie?

Până când se iau măsuri concrete, ce conţin cu adevărat legumele şi fructele rămâne un mister.

Statisticile arată că, atunci când consumăm fructe şi legume, ingerăm până la zece pesticide diferite deodată. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi deschis copilului vostru un cont de economii?
Observator » Ştiri economice » Fermierii se revoltă, după ce Daea i-a avertizat să nu folosească pesticide interzise. "Cum îşi permite să controleze producătorul român?"