Video Indiciile prin care îţi dai seama dacă o roşie a crescut natural sau a fost tratată cu chimicale
Din dorinţa de a face un profit cât mai mare, unii producători forțează coacerea legumelor şi a fructelor timpurii. Folosesc pesticide interzise sau în concentraţie mare şi ne pun sănătatea în pericol. Deşi pare imposibil de făcut diferenţa între o roşie naturală, de exemplu, şi una tratată cu chimicale, specialiştii consultaţi de Observator au catevea indicii secrete.
Deşi este nevoie de timp pentru ca legumele să crească natural în solarii, unii legumicultori folosesc substanţe interzise pentru coacere rapidă. Iar cumpărătorii se lasă păcăliţi de eticheta de produs românesc.
Specialiștii în agricultură spun că putem deosebi legumele şi fructele stropite cu pesticide. De exemplu, cele mai multe roşii ţuguiate provin din solarii sau grădini unde coacerea a fost simulată cu pesticide în concentraţie mare.
Cristi Rusu, preşedinte Asociaţie Legume: În momentul în care o roşie este maturată forţat, atunci interiorul este clar verde, necopt. Mai mult decât atât, acea ecrescenţă spune că acea floare a fost stimulată chimic.
Cercetătorii spun că legumele şi fructele trebuie consumate atunci când este sezonul lor
- Culturi de mango şi avocado, irigate cu apă din fântâni ilegale. Zeci de fermieri spanioli au fost arestaţi
- Fermierii se revoltă, după ce Daea i-a avertizat să nu folosească pesticide interzise. "Cum îşi permite să...
- Cât costă un kg de roşii româneşti din prima recoltă. Aşteptarea pofticioşilor va lua sfârşit în câteva...
Sunt şi alte semne distinctive pentru legumele româneşti.
Costel Vînătoru, cercetător: Dacă ştim producătorul, transabilitatea producţiei, sigur putem consuma cu încredere. sau să luăm din magazine unde producţia este certificată.
Atunci când vedem un fruct fără sămânţă, ştim că nu vorbim de o tomată românească. Vorbim de o tomată fie de import, fie că vorbim de o tomată stimulată în exces. Şi merele se pot diferenţia.
Ligya Alexandrescu, medic nutriţionist: Dacă suntem în piaţă şi putem tăia tomata respectivă, Trebuie să aibă seminţe, să aibă zeamă. Nu are nici zeamă, are mirosul plăcut, dar seminţele nu sunt independente. Sunt forţate, sunt de aprilie-mai. Recunoaştem foarte uşor şi mărul românesc care în momentul acesta nu mai are această textură strălucitoare, tare, crocantă. Este clar că sunt mere care au fost bine conservate.
Cercetătorii spun că legumele şi fructele trebuie consumate atunci când este sezonul lor. Astfel, tomatele se coc natural la jumătatea lunii iunie, iar pepenii, strugurii, perele sau merele în lunile august și septembrie.
Sorin Mierlea, InfoCons: Nu cumpărăm de la colţul străzii, nu cumpărărm de lângă piaţă, nu din faţa porţii. Nu avem nicio garanţie iar din piaţă, cumpărăm exclusiv de la cei care au certificatul de producător.
Săptămâna trecută, doi legumicultori din Buzău au fost prinşi că foloseau substanțe interzise cu care își tratau legumele. Cultivatorii au cumpărat soluțiile de la un bărbat din Ilfov, care le-a adus, la rândului lui, din Turcia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰