Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Scandalul transplanturilor. Managerul spitalului "Sfânta Maria", Narcis Copcă, la DIICOT

Managerul Spitalului "Sfânta Maria”, Narcis Copcă, s-a prezentat, în această dimineaţă, la DIICOT, el declarând că auditul la unitatea sanitară la care ar fi urmat să participe şi reprezentanţi de la Eurotransplant este neoficial şi făcut după zicala "Lupul păzeşte oile”, pentru că această entitate este cea care a preluat organele prelevate în România.

de Redactia Observator

la 05.12.2016 , 10:21

Managerul Spitalului "Sfânta Maria”, Narcis Copcă, s-a prezentat, în această dimineaţă, la DIICOT, el declarând că auditul la unitatea sanitară la care ar fi urmat să participe şi reprezentanţi de la Eurotransplant este neoficial şi făcut după zicala "Lupul păzeşte oile”, pentru că această entitate este cea care a preluat organele prelevate în România.

Narcis Copcă nu a spus de ce a venit la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, el arătând doar că unitatea sanitară nu trebuie verificată în ce priveşte activitatea de transplant, pentru că are deja autorizaţie în acest sens şi nu este în conflict sau în competiţie cu nicio altă clinică.

Managerul Spitalului “Sfânta Maria” a depus, în 23 noiembrie, plângere penală împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pentru că a refuzat să plătească efectuarea unei operaţii de transplant în această unitate sanitară, iar pacientul a decedat.

Articolul continuă după reclamă

Narcis Copcă a declarat sâmbătă, pentru News.ro, că de luni va merge la procurori pentru a le prezenta probele privind autorizarea transplantului de plămâni, în dosarul deschis în urma plângerii care îl vizează pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Pe acelaşi subiect

“Începând de luni ne vom prezenta la Parchet pentru a prezenta probatoriul în cazul transplantului de plămân în care îl acuzăm pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, de ucidere din culpă, după ce a refuzat transplantul unui pacient aflat pe lsita de aşteptare, preferând ca plămânii să meargă în străinătate", a spus Narcis Copcă.

Narcis Copcă îl acuză pe ministrul Sănătăţii că, prin „încercarea de denigrare” a Spitalului „Sfânta Maria”,  urmăreşte „o muşamalizare a acuzaţiilor gave care i se aduc”, legate de „refuzul plăţii serviciilor pentru pacientul Dumitru Simiraş, urmat de decesul acestuia”.

"Conducerea Spitalului va prezenta Parchetului în dosarul nr. 2614/DP/2016 toate înscrisurile şi declaraţiile ce pot proba acuzaţiile de omor din culpă, cât şi cele de constituire a unui grup infracţional, ce, împotriva legilor din România de alocare a organelor prioritar pentru pacientul român, are ca scop deturnarea organelor recoltate în România printr-o organizaţie privată, Eurotransplant, către pacienţii din străinătate, cât şi eliminarea centrelor de transplant din România şi externalizarea acestor servicii către străinătate. Spitalul şi conducerea acestuia va sta la dispoziţia organelor de urmărire penală în săptămâna 5-9 noiembrie, dar şi cât va fi nevoie, pentru aflarea adevărului şi pentru ca această situaţie să nu se mai repete pe viitor”, a mai spus Narcis Copcă, potrivit News.ro.

Corpul de control al Ministerului Sănătăţii, împreună cu experţi străini, ar trebui să meargă, în perioada 8-9 decembrie, la Spitalul „Sfânta Maria”, după ce primarul Capitalei şi-a dat acordul să se verifice dacă unitatea sanitară îndeplineşte condiţiile pentru transplant pulmonar. Managerul Spitalului “Sfânta Maria” nu este însă de acord cu acest control, pe motiv că unitatea sanitară este acreditată pentru transplant pulmonar.

Într-o notificare care ar fi fost trimisă experţilor străini în numele Spitalului "Sfânta Maria", printro-o firmă de avocatură, se menţionează: "Nu sunteţi bineveniţi pe 8 şi 9 decembrie să faceţi o vizită oficială sau neoficială la Spitalul Sfânta Maria. Dacă nu veţi ţine cont de solicitarea noastră, vom considera această atitudine ca o lipsă de respect şi de dorinţă de colaborare onestă şi o interferenţă deliberată în politicile naţionale de sănătate".

Managerul Spitalului “Sfânta Maria” a susţinut că unitatea este pregătită să facă transplant în orice clipă, că există echipamente, un laborator care funcţionează 24 de ore din 24 şi o echipă complexă formată din chirurgi, medici de terapie intensivă, pneumologi, infecţionişti şi asistenţi medicali, toţi pregătiţi în centre din străinătate, dar ministrul Sănătăţii refuză plata operaţiilor şi pentru aceasta îi vor fi cerute daune morale.

Narcis Copcă a mai susţinut că nici Ministerul Sănătăţii şi nici Agenţia Naţională de Transplant nu au semnalat vreo neregulă la acreditarea Spitalului “Sfânta Maria” pentru transplantul pulmonar. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aveţi poliță facultativă de asigurare a locuinței?
Observator » Evenimente » Scandalul transplanturilor. Managerul spitalului "Sfânta Maria", Narcis Copcă, la DIICOT