Antena Meniu Search
x

Video Schela cu peste 1.300 de plante din Timişoara atrage turiştii ca un magnet. "Grădina urbană" ar putea fi reprodusă şi în alte oraşe din ţară

O schelă metalică cu peste 1.300 de plante este cel mai vizitat loc din Capitala Europeana a Culturii. În Pepiniera din centrul Timișoarei sunt organizate  concerte, piese de teatru si cine elegante, la inaltime. Recent, instalatia a primit o distinctie importanta si este nominalizata la un premiu european de arhitectura. Mai multe oraşe din ţară vor să reproducă "grădina urbană".

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 26.10.2023, 21:12

Vezi și

În capitala culturala europeană toate drumurile turiştilor se opresc la Pepinieră. Mai exact o schelă metalică ce a înverzit şi a înflorit deşi suntem la finalul toamnei. Pepiniera 1306 plante instalaţia verde urbană care oferă o cu totul altă perspectivă asupra pieţei victorie din Timişoara  se pregăteşte să marcheze 160.000 de vizitatori. La început criticat şi hulit, obiectivul a devenit, în timp, unul dintre cele mai vizitate din programul capitalei europene a culturii.

În Pepinieră se pot organiza şi evenimente

"Mie îmi place foarte mult, mai ales acum toamna cum e totul colorat. Îmi dă un sentiment foarte plăcut. Mi se pare un lucru foarte bun pentru oraş şi pentru reputaţia oraşului", spune o tânără. "Este o nouă perspectivă! Cea mai interesantă pentru vizitatori este priveliştea", spune un turist străin. "Am vrut să vedem cum se vede Timişoara şi de sus, mai ales că acum încep să se îngălbenească frunzele, mă gândesc că o să arate destul de mişto. Nu cred că am mai văzut prin ţară să fie ceva de genul", spune un tânăr.

În cele 9 luni de când a fost montată instalatia cu cinci etaje a devenit loc pentru diferite evenimente. De la cine elegante, la inaltime, pana la loc de mixat pentru DJ din oraș sau spatiu de antrenament pentru teribilisti, care se visează virali pe TikTok. Proiectul a fost premiat la Bienala Natională de Arhitectura și nominalizat la premiul Uniunii Europene prin care este recompensată excelența în arhitectură.

"Suntem foarte mândri că Pepiniera a fost premiată în ultima vreme. Credem că e natural cumva că au trecut câteva luni şi oamenii au ajuns să o vadă, să o cunoască şi să o aprecieze acum că suntem aproape să o demontăm, se aud şi voci care spun că mai bine o păstrăm", a declarat Alexandra Trofin, Ordinul Arhitecților Timiș. Mai mult, arhitecţii din Timiș au primit deja cereri sa reproducă schela si in alte oraşe din tara.  Turnul pepiniera a fost conceput de designeri din Barcelona si a costat 350.000 de euro. La Timişoara, instalatia mai poate fi vizitata pana in 5 noiembrie, in fiecare zi, intre orele 12:00 şi 20:00.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Schela cu peste 1.300 de plante din Timişoara atrage turiştii ca un magnet. "Grădina urbană" ar putea fi reprodusă şi în alte oraşe din ţară