Antena Meniu Search
x

Video "Se alege praful". Fructele româneşti, o amintire. Temperaturile extreme din ultima săptămână pun în pericol recolta pomicultorilor

Vremea capricioasă din această perioadă este un adevărat pericol pentru pomicultură. Din cauza fluctuaţiilor de temperatură, unii pomii au înmugurit, iar alţii au înflorit deja. Cei mai îngrijoraţi de acest fenomen sunt pomicultorii, care spun că vor avea parte din nou, de producţii scăzute. 

de Redactia Observator

la 18.02.2024, 07:56

Vezi și

Ne aflăm într-o frumoasă livadă din satul mehedinţean Magheru. Aici, vremea înşelătoare a adus în această lună temperaturi chiar şi de 22 de grade,  mult prea neobişnuite pentru plantele gospodarilor care s-au dezvoltat deja. 

Agricultor: Situaţia este că piersicul şi nectarinul deja a început să ii crape mugurul. Şi dacă mai ţine o săptămână să zic temperaturile care au fost, deja el crapă şi începe sa inflorească.

În mod normal, plantele au nevoie de temperaturi scăzute pentru a sta în repaus. Anul acesta însă, multe specii au înflorit devreme, precum piersicul, caisul, chiar şi prunul.

Pomicultorii sunt extrem de îngrijoraţi

Pe acelaşi subiect

Marcel Sava, agricultor: Iernile nu mai sunt ce au fost în anii trecuţi. Asta înseamnă obligarea timpurie în vegetaţie, în primăvară. Eu, doi ani la rând, jumătate din plantaţie a fost afectată de aceste îngheturi care se manifestă mai târziu, în perioada de primăvară. Paguba nu este doar pentru anul în care ne aflăm. Ea va avea repercusiuni şi pentru anii următori. 

Un val de frig ar compromite cu totul recolta

Practic, daca vor fi din nou temperaturi sub 0 grade, producţia va fi compromisă, iar fructele de vară vor rămâne o amintire. 

Felix Odină, inginer horticol: Dacă deja caisii au început să înflorească în perioada asta. De vreo 4 ani nu mâncam caise deloc. Vremea asta e aşa înşelătoare, schimbatoare. Ce să procedăm ca le aplicăm tratamente şi tot infloresc...se alege praful de producţie, aşa că tot de la import consumăm.

În ultimii ani, din cauza pomilor care au înflorit devreme, iar apoi a dat îngheţul, producţiile au fost extrem de scăzute. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » "Se alege praful". Fructele româneşti, o amintire. Temperaturile extreme din ultima săptămână pun în pericol recolta pomicultorilor