Antena Meniu Search
x

Video "Se fac furturi mai mari decât pe hârtie". Oamenii de la sate evită să folosească ghiseul.ro pentru plata taxelor: se tem să nu fie păcăliţi şi lăsaţi fără bani

Digitalizarea la sat merge şi nu prea. Deşi e obligatoriu să implementeze ghişeul.ro, ca oamenii să-şi poată plăti dările online, autorităţile locale întârzie. În Gorj, de exemplu, din 70 de localităţi, doar 25 oferă această opţiune. Nu pentru că ar fi o procedură complicată, dar nici localnicii nu se grăbesc să înveţe plata online. Cu semnal slab la Internet, fără telefoane sau calculatoare, oamenii spun că le e mai uşor să dea o fugă până la casierie.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 31.01.2024, 17:59

Vezi și

În satele izolate, Internetul merge cum curge timpul. Încet. Oricum numărul localnicilor din Roşia de Amaradia care au acasă computere este mic, aşa că plata dărilor se face tot la casierie. Nici cei care au auzit nu apelează însă la ghişeul.ro. Se tem să nu fie păcăliţi, aşa că aleg calea sigură. Merg să plătească direct la primărie.

În prezent, în judeţul Gorj, din 70 de localităţi în doar 25 funcţionează ghişeul.ro

"Am observat că şi acolo se fac furturi mai mari decât pe hârtie. Cu bani, bani vin şi plătesc. Nu zic, e o metodă bună, scuteşti timp, dar oamenii în vârstă nu pot să facă treaba asta", spune un bărbat. "Oamenii sunt obişnuiţi să vină la Biroul de taxe şi impozite locale. Chiar dacă internet este în toată localitatea, nu are semnal suficient în anumite perioade", a declarat Liviu Cotojman, primar Roşia de Amaradia.

În prezent, în judeţul Gorj, din 70 de localităţi în doar 25 funcţionează ghişeul.ro. În rest, oamenii pot să plătească taxele şi impozitele doar la casieria primăriilor. Digitalizarea nu este însă opţională şi primăriile sunt - cel puţin teoretic - obligate să implementeze ghişeul.ro: penalităţile pentru cei care nu reuşesc să o facă au fost uitate însă. "Nu necesită niciun ban. E un cont colector, se leagă la cont de trezorerie, trebuie să dai o hotărâre de Consiliu Local, e o procedură simplă", a declarat Iulian Popescu, prefect Gorj.

Pentru prefectul de Gorj, fost secretar de stat în Ministerul Digitalizării cu experienţă în IT, lumea digitală nu are însă niciun secret. Aşa că instituţia pe care o conduce va fi prima membră a unui hub de servicii al Ministerului Afacerilor Interne. "Ne-am manifestat disponibilitatea de a fi cobaii acestui sistem. Fluxurile de lucru, modul de comunicare cu primăriile, dar şi tot ce înseamnă operaţiunile pe care le face Instituţia Prefectului şi comunicarea cu MAI", a declarat Iulian Popescu, prefect Gorj. România este la acest capitol codaşa Europei. Asta cu toate că avem IT-işti pregătiţi - recunoscuţi pe plan internaţional - şi Internet de mare viteză.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » "Se fac furturi mai mari decât pe hârtie". Oamenii de la sate evită să folosească ghiseul.ro pentru plata taxelor: se tem să nu fie păcăliţi şi lăsaţi fără bani