Antena Meniu Search
x

Video "Se face economie". Peste 60 de trenuri anulate în ţară înainte de sărbători, din lipsa mecanicilor. CFR neagă deficitul de personal

Trenurile nu mai pleacă din gări pentru că nu mai are cine să le conducă. Peste 60 de trenuri regio din Braşov, Craiova şi Iaşi au fost anulate, spre disperarea a mii de călători. Sindicaliştii pun situaţia pe seama lipsei mecanicilor de locomotivă. CFR Călători neagă. 

de Redactia Observator

la 19.04.2024, 08:06

Vezi și

Anagajată: Nu vor să plătească oamenii, se face economie. Ar trebui să facă ore suplimentare. Nu vor să le plătească, aşa că scoate din trenuri. 

14 curse vor fi anulate de Regionala CFR Călători Braşov chiar înaintea minivacanţei de 1 Mai şi Paşte, adică din 27 de aprilie. Vizate sunt trenurile care circulă în weekend, unele de pe rute istorice, ajunse la capăt de linie. 

Ultimele curse din Braşov

Claudiu Loghin, reporter Observator: 132 de ani, cinci luni şi şase zile. Exact atâta timp a trecut de când a fost inaugurată calea ferată Braşov-Sfântu Gheorghe-Târgu Secuiesc. Şi cel puţin pentru sfârşitul de săptămână par să fie ultimele curse între staţia din Sfântul Gheorghe, cea din Braşov şi retur. 

Pe acelaşi subiect

Bărbat: E o rută foarte încărcată şi dacă vrea cineva să se ducă în Poiana Braşov...Cu ce o să se ducă?

Problema ar fi un deficit cronic de mecanici de locomotivă

Rodrigo Maxim, lider de sindicat CFR călători: Guvernul României a subcompesat din nou CFR Călători. În anul 2024 primeşte 70% din compensaţia pe care a primit-o în anul 2023. Directorul General de la CFR Călători, ca să reducă costurile, a venit şi a spus: "Reduceţi costurile, nu mă interesează cum". Într-adevăr, dacă anulezi trenuri sâmbăta şi duminica ai nevoie de mai puţini mecanici. E un deficit cam de circa 25% din numărul total de mecanici de locomotivă. 

Măsuri similare au fost luate la Craiova şi la Iaşi unde deja s-au anulat 23, respectiv 25 de curse. 

Clara Mihociu, reporter Observator: Pe tabloul cu mersul trenurilor din gara din Iaşi, găsim modificări făcute în ultimele zile cu markerul în dreptul mai multor curse. Spre exemplu, pentru cursa Iaşi - Scânteia, dacă până acum aveam în dreptul observaţiilor cifra 1 care arată că trenul nu circula în zilele de duminică, acum găsim cifra 6 care arată că nu mai circulă nici sâmbăta. 

Ionuţ este mecanic de locomotivă de 10 ani şi spune că resimte lipsurile din sistem.

Ionuţ Plăcintă: Nu s-au făcut şcoli, de asta! Ar mai trebui cam vreo 10. 

Tânără: Tinerii cred că nu sunt atraşi de meseria asta şi de asta cred că nu... Oamenii ies la pensie şi nu mai are cine să vină.

CFR neagă categoric

CFR Călători neagă că măsura ar avea legătură cu deficitul de personal.

Ada Meseşan, purtătoare de cuvânt CFR Călători: Nu există deficit de personal! A fost un fake news! Au fost prea multe trenuri pe rute unde era prea puţin public interesat.

În plus, transmite CFR Călători, situaţia este temporară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Credeţi că există vreo şansă ca speranţa de viaţă să crească în România?
Observator » Evenimente » "Se face economie". Peste 60 de trenuri anulate în ţară înainte de sărbători, din lipsa mecanicilor. CFR neagă deficitul de personal