Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Seceta a redus producţia de struguri la jumătate. Viticultorii din Buzău au început să-i culeagă cu o lună mai devreme decât era normal

Viticultorii din zona Buzăului au avut parte de un an extrem de dificil. Producția a scăzut la jumătate față de anul trecut, din cauza secetei și a temperaturilor extrem de ridicate din această vară. Culesul a început mult mai devreme decât de obicei, asta pentru că strugurii s-au copt rapid sub soarele arzător. Dacă anul trecut, culesul pentru Tămâioasa Românească, soiul de referință al Stațiunii de Cercetare Pietroasele, începea în octombrie, acum prima etapă de recoltare este deja în plină desfășurare.

de Adrian Bonciu

la 03.09.2024 , 08:45

În podgoriile Stațiunii de Cercetare Pietroasele, este mare agitație! Viticultorii au fost nevoiți să înceapă recoltarea soiurilor dulci de struguri cu o lună mai devreme decât anul trecut, din cauza temperaturilor extreme și a secetei severe din această vară. Strugurii s-au copt rapid, iar viticultorii se grăbesc să adune recolta. "Ne ajută puţin pentru Tămâioasa Românească, cea pe care noi o recoltăm destul de târziu, care se deshidratează şi ajunge să fie stafidită, dar fiind o lipsa atât de mare de apă, nu prea a fost benefică pentru ca strugurii nu au deloc must", a declarat Cornel Baniţă, director tehnic Stațiunea de cercetare Pietroasa.

Rezultatele sunt dezamăgitoare și pentru alte soiuri

Rezultatele sunt dezamăgitoare și pentru alte soiuri. De exemplu, cantitatea de must produsă de Fetească Albă este la jumătate față de recolta de anul trecut. "Producţia este foarte mică. Strugurii sunt cumva neuniformi, sunt atipici pentru fiecare soi. Cumva tot acest proces are de suferit. Avem  mari probleme cu aciditatea, care cumva ne influenţează tot procesul de fermentaţie", a declarat Cornel Baniţă, director tehnic Stațiunea de cercetare Pietroasa.

Articolul continuă după reclamă

Schimbările climatice din ultimii cinci ani au afectat serios producţia de vin a staţiunii de cercetare buzoiană. Spre exemplu, anul trecut, de pe un singur hectar s-au recoltat între opt și zece de tone de struguri. Anul acesta producția este la jumătate.

Adrian Bonciu Like
Întrebarea zilei
Putea fi evitată tragedia provocată de inundațiile din Galați?
Observator » Evenimente » Seceta a redus producţia de struguri la jumătate. Viticultorii din Buzău au început să-i culeagă cu o lună mai devreme decât era normal