Update Cele 5 PUZ-uri de sector au fost suspendate pentru 12 luni. Nicușor Dan: "Este o victorie a societății civile"
Amendamentul primarului general care prevede ca cele 5 PUZ-uri de sector să fie suspendate pe o perioadă de 12 luni a fost adoptat de Consiliul General cu 29 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” şi zero abţineri. „Este deci o victorie a societății civile care reclamă de ani de zile aceste abuzuri urbanistice”, a declarat Nicușor Dan.
- Nicușor Dan a obținut suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale pentru un an
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, susține că suspendarea PUZ-urilor din cinci sectoare ale Capitalei, aprobată vineri de Consiliul General al Municipiului București, este o victorie a societății civile, care reclamă de ani de zile abuzurile urbanistice.
„Este un punct de cotitură în dezvoltarea urbană a Bucureștiului,. Ani de zile a prevalat interesul privat și diferite rețele de interse în fața interesului public. Urbanismul ultimilor ani a fost o golănie. Majoritatea Consiliului General, USR-PNL, a luat azi o decizie curajoasă, corectă și a dovedit că este o adevărată autoritate publică”, a spus Nicușor Dan.
Potrivit Mediafax, acesta a precizat că suspendarea PUZ-urilor este un semnal pentru investitorii de bună-credință.
„Prin aceste PUZ-uri de sector, într-o capitală sufocată de poluare, în care copiii au boli respiratorii și vârstnicii au boli cardio-vasculare generate de această poluare a aerului, urmau să dispară sute de hectare de spațiu verde. Bucureștiul pierdea oportunități de dezvoltare, cum este metroul de suprafață, cum sunt salba de lacuri din Nordul Bucureștiului, este un semnal pentru toți investitorii de bună credință, pentru arhitecți, pentru constructori, că orașul acesta are nevoie de dezvoltare, făcută pentru cetățean, nu pentru niște interese speculative. Este deci o victorie a societății civile care reclamă de ani de zile aceste abuzuri urbanistice”, a mai spus Nicușor Dan.
El a anunțat vineri pe Facebook că a avut discuții cu liderii majorității PNL și USR din Consiliul General al Municipiului București, pentru a avea o formă cât mai bună a proiectelor de hotărâre privind suspendarea PUZ-urilor coordonatoare ale sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6.
„Sunt convins că au existat presiuni destul de mari asupra tuturor, dar consider că CGMB și Primăria Capitalei au trecut primul mare examen de maturitate în direcția construcției Noului București. Sunt optimist asupra modului în care vom implementa măsurile acestor hotărâri votate azi”, a scris primarul general pe rețeaua de socializare.
De ce a cerut Nicușor Dan suspendarea PUZ-urilor
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat că cele cinci planuri urbanistice zonale de sector care trebuie suspendate sunt absolut nocive şi distrug sute de hectare de spaţiu verde, cât şi oportunităţile de dezvoltare ale Capitalei. El a adăugat că pe ordinea de zi a Consiliului General figurează un proiect de hotărâre prin care Parcul Natural Văcăreşti va trece în administrarea PMB. Dan a prezentat un amendament care propune suspendarea celor 5 PUZ-uri pe o perioadă de 12 luni. USR a anunţat că susţine amendamentul propus de edilul general al Capitalei, iar amendamentul lui Nicuşor Dan a fost adoptat de către CGMB, cu 29 de voturi pentru, 26 împotrivă şi zero abţineri.
„Art. 1 - H.C.G.M.B nr. 339/2020 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal se suspendă pe o perioadă de 12 luni începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Pe perioada suspendării HCGMB nr. 339/2020, primarul şi direcţiile din cadrul aparatului de specialitate ale primarului general vor analiza neconcordanţele cu legislaţia aplicabilă în domeniul urbanismului la nivel de Unitate Teritorială Reglementată (UTR), în vederea identificării situaţiilor neconforme.
În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, primarul general şi aparatul de specialitate vor comunica public Unităţilor Teritoriale Reglementate în care au fost identificate neconcordanţe cu legislaţia aplicabilă în domeniul urbanismului.
La expirarea celor 90 de zile, primarul general şi aparatul de specialitate vor organiza dezbateri publice în vederea identificării soluţiilor optime de reglementare urbanistică.
Art. 2 Prevederile articolului 1, alineatul 1 nu se aplică certificatelor de urbanism pentru autorizare emise anterior adoptării prezentei hotărâri şi autorizaţiilor de construire/desfiinţare aflate în curs de emitere şi pentru care au fost deja emise certificate de urbanism în baza HCGMB nr. 339/2020.
Cererile pentru emiterea certificatelor de urbaanism pentru autorizare depuse anterior momentului intrării în vigoare a prezentei hotărâri şi nesoluţionate se vor soluţiona conform legislatiei specifice în vigoare.
Primatul Municipiului Bucureşti şi primarii sectoarelor Municipiului Bucureşti au obligaţia de a comunica CGMB până luni 1 martie 2021, ora 17.00, lista tuturor cererilor depuse pentru emiterea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construcţie/desfiinţare formulate până la 26 februarie 2021, aflate în curs de soluţionare.
Pe perioada suspendării HCGMB nr. 339/2020, certificatele de urbanism şi autorizaţiile de consturire/desfiinţare care vor fi emise de primarul municipiului Bucureşti şi de primarii sectoarelor municipiului Bucureşti vor respecta prevederile documentaţiilor de urbanism anterioare HCGMB nr. 339/2020.
Articolul 3 se elimină şi articolul 4 rămâne neschimbat şi devine articolul 3”, arată amendamentul prezentat de către primarul general în şedinţa de vineri a CGMB.
USR a anunţat că renunţă la amendamentul care prevede suspendarea celor 5 PUZ-uri de sector pentru o perioadă de 24 de luni şi susţine varianta propusă de Nicuşor Dan care vizează suspendarea acestora pentru o perioadă de un an.
Nicuşor Dan: Cele 5 PUZ-uri distrug sute de hectare de spaţiu verde
„Avem nişte puncte importante pe ordinea de zi. În primul rând, suspendarea executării celor cinci planuri urbanistice zonale de sector, absolut nocive care distrug sute de hectare de spaţiu verde în planul urbanistic general, care distrug oportunităţi de dezvoltare, cum este metroul de suprafaţă în zona Ferentari-Giurgiului care pot să conecteze 200.000 de oameni cu puncte importante ale oraşului. Care distrug posibilitatea oraşului de a avea o promenadă, locuri de sport, de petrecere a timpului liber, pe malurile lacurilor din nordul Bucureştiului. Este inadmisibil în momentul în care, dacă noi vrem să avem o dezvoltare sustenabilă, dacă noi vrem să avem investitori serioşi care să vină în oraşul acesta, este inadmisibil să dai nişte PUZ-uri care reglementează situaţia pentru oameni şi PUZ-urile acestea să fie anulate în instanţă, la cererea unor cetăţeni sau organizaţii neguvernamentale”, a declarat Nicuşor Dan, vineri la începutul şedinţei Consiliului General.
El a anunţat că promite stabilitate şi predictibilitate investiţională în Bucureşti.
„Unul dintre lucrurile pe care promit că le vom face este să dăm o stabilitate şi o predictibilitate investională în ţara aceasta, în oraşul acesta. Nu se mai poate să dăm nişte acte normative la nivel de Consiliu General, la nivel de Primăria Capitalei, care să afecteze sute de mii de oameni şi care să fie anulate în instanţă”, a completat edilul general.
Primarul Capitalei a mai spus că un alt proiect de hotărâre vizează Parcul Natural Văcăreşti.
„Tot în zona de protecţie a mediului şi de spaţiu verde avem un proiect prin care solicităm trecerea în administrarea noastră a Parcului Natural Văcăreşti. Acolo vrem să deschidem un concurs de arhitectură pentru că este un potenţial uriaş şi turistic pentru bucureşteni acest Parc Natural Văcăreşti”, a mai precizat Nicuşor Dan.
Preşedinta PNL Bucureşti Violeta Alexandru a anunţat vineri că liberalii din Consiliul General vor susţine propunerea primarului general în legătură cu suspendarea PUZ-urilor, întrucât „nu este nimeni nici absurd, nici rigid”. Ea a precizat doar că PNL doreşte ca această situaţie să nu fie tărăgănată inutil şi să se facă foarte reprede demersurile necesare.
Sursa: News.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰