Video Sf. Gheorghe. Tradiţia care le ajută pe fete să îşi vadă ursitul. Cum ştiau dacă soţul va fi bogat
Peste un milion de români au auzit, astăzi, urarea de "La mulţi ani" de Sfântul Gheorghe. Unul dintre cei mai importanţi sfinţi din calendar a devenit un izvor de tradiţii. Astăzi, casele sunt împodobite cu crengi verzi care simbolizează renaşterea naturii. Iar cine doarme în timpul zilei, se spune că va fi somnoros tot anul.
Pentru mulţi români, ziua sfântă a început la biserică. Georgiana a ţinut să-şi împărtăşească cei doi copii chiar de ziua ei de nume. Petrecerea continuă apoi la restaurant.
Sf. Gheorghe. Tradiţia care le ajută pe fete să îşi vadă ursitul
Georgiana: Cred că o să mergem undeva să mâncăm, ne mai şi odihnim puţin fiind zi de sărbătoare în familie ca întotdeauna. Chiar mai înainte am auzit la radio că nu avem voie să dormim, asta chiar nu am ştiut.
Gheorghe: Am mulţumit pentru ce am avut până acum ce o să ne dea de acum înainte în continuare o să mergem la piaţă să facem nişte cumpărături. Sărbătorit aşa în doi.
Femeie: Fiindcă e o zi specială am venit să aprindem niste lumânări pentru sănatate şi familie.
Numele Gheorghe provine din limba greacă şi înseamnă "ţăran" sau "fermier". Cea mai cunoscută legendă legată de el este cea a luptei sale cu balaurului, ca simbol al binelui care învinge răul.
Adrian Duțuc - preot Biserica Sf Dumitru Suceava: Pentru faptul că a devenit peste veacuri un simbol al biruinţei binelui asupra răului el a fost adoptat de multe ţări ca protector. A fost ales ca protector al armatei sale de bine credinciosul Voievod Ştefan cel Nare şi Sfânt.
Angela Bertea, reporter Observator: Peste un milion de români poartă numele Sf Gheorghe având astfel motiv de sărbătoare. În cazul bărbaţilor cei mai mulţi se numesc Gheorghe şi George iar la femei cel mai des întâlnite prenume sunt Georgiana şi Georgeta.
De ziua martirului, venerat pentru curajul şi credinţa sa în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor, se leagă o mulţime de tradiţii şi obiceiuri. În Bucovina, tinerii se ating pe mâini şi pe picioare cu urzică, pentru a fi mai ageri şi mai sănătoşi.
Aurel Prepeliuc - muzeograf: Domnişoara mergea noaptea la fântână, să se uite în ciutura cu apa care se credea că ar vedea chipul ursitului sau mergea pe întuneric lega pari, era un par mai gros soţul va fi om bogat părul era subţire era un om sărac bolnăvicios. E un fel de început de an popular păstoresc.
Potrivit credinţei populare, dacă în ziua de Sfântul Gheorghe va fi rouă e semn de an bogat, iar dacă va ploua se va face grâul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰