Antena Meniu Search
x

Video Sfânta Parascheva 2023. Pelerinii s-au călcat în picioare, ca să filmeze de aproape racla cu moaşte. La coadă se stă cel puţin 10 ore, zi şi noapte, în frig

A început pelerinajul la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Oraşul Iaşi a devenit centrul credinţei zilele acestea. Prima zi a celui mai mare pelerinaj a început cu mii de credincioşi la coadă, veniţi să se închine la racla Sfintei Parascheva. Sute de autocare din toată ţara au blocat stăzile oraşului ca să îi ducă pe pelerini la Catedrală

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 07.10.2023, 20:02

Vezi și

Pelerinaj la racla cu moaştele Sf. Parascheva. Peste 10.000 de pelerini au făcut noapte albă şi au înfruntat temperaturi de nici 2 grade Celsius. La primele ore ale dimineții coada se întindea deja, ca niciodată, pe 2 kilometri. 

Sfânta Parascheva. Pelerinaj la Iaşi

"Suntem bucuroşi să venim pentru prima oară şi aşteptam momentul ăsta de mult. Acum este prilejul şi am venit cu drag", mărturiseşte o femeie.

În Catedrală, sute de credincioși au asistat la ceremonia de scoatere a Raclei cu Moaștele Sfintei Parascheva. Cu telefoanele în mâini, mulţi s-au înghesuit să fie cât mai aproape de raclă şi să imortalizeze momentul: "Nu vă împingeţi!"

Pe acelaşi subiect

Cozi uriaşe de pelerini la racla cu moaşte

Într-o procesiune impresionantă, un sobor de 32 de preoți a purtat racla cu Sfintele moaște în jurul Catedralei. Apoi au aşezat-o pe baldachinul cu flori, acolo unde credincioşii se pot închina timp de nouă zile. "Nici nu mai ştiu cum am ajuns, de emoţie!", spune o femeie după ce a văzut racla cu moaştele Sfintei Parascheva.

Printre primii credincioşi care s-au închinat a fost şi o femeie de 68 de ani. Vine în fiecare an în pelerinaj la Iaşi. "Întotdeauna când ştim că e ziua Sfintei Cuvioase, ne pregătim. Ne rugăm pentru copii, pentru sănătate, pentru tot", spune ea.

"Am stat toată noaptea! Greu! Frig, oboseală. Am venit cu trenul", povesteşte o alta.

Mii de pelerini au venit cu autocarele de la sute de kilometri distanţă. Cât se stă la coadă

Alte 150 de autocare cu peste 6.000 de pelerini au ajuns la Iaşi, de la sute de kilometri distanţă. Unii dintre ei, veniţi pentru prima data, nu și-au mai putut stăpâni emoțiile: "E ceva de vis!"

Preoții îi îndeamnă pe pelerini să aibă răbdare, pentru că timpul de aşteptare la coadă e de câteva ore. "Încă de noaptea trecută, rândul de pelerini a fost constant. Sunt aproximativ 12.000 de persoane în mod continuu la rând. Vorbim despre un timp de aşteptare care depăşeşte 10 ore. În fiecare oră, ajung aici la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva să se închine, aproximativ 1.000 de persoane", transmite Clara Mihociu, reporter Observator. 

"Cred că este bine pentru toţi cei care vor să ajungă la Iaşi, pot veni şi în zile cum ar fi cele de luni, marţi, miercuri, în care nu vor fi la fel de mulţi pelerini, cel puţin noaptea, sigur nu vor fi", recomandă Constantin Sturzu, preot.

Sfânta Parascheva are hramul pe 14 octombrie

Autorităţile estimează că peste 350.000 de persoane vor participa la pelerinajul religios. Punctul culminant al evenimentului va fi atins pe 14 octombrie, în ziua hramului. Tot atunci timpul de aşteptare la rând ar putea depăşi 20 de ore.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Sfânta Parascheva 2023. Pelerinii s-au călcat în picioare, ca să filmeze de aproape racla cu moaşte. La coadă se stă cel puţin 10 ore, zi şi noapte, în frig