Antena Meniu Search
x

"Şi la biserică aţi luat-o razna? Ce Dumnezeu aveţi?" Înghesuială de nedescris pentru agheasmă şi dopuri: la Drobeta, apa sfinţită s-a vândut pe câţiva lei

Boboteaza a fost plină de surprize astăzi - nu toate plăcute. În ziua în care creştinii au celebrat botezul lui Isus, am avut parte de cea mai caldă zi de 6 ianuarie din ultimii 60 de ani. Mii de oameni s-au îmbulzit la Constanţa ...pentru dopuri, iar la Drobeta, oamenii bisericii au vândut agheazma Mare pe câţiva lei. În Capitală, Patriarhia a părut pustie - puţini credincioşi au asistat la slujba oficiată de Patriarh.

de Redactia Observator

la 07.01.2023, 08:58

Vezi și

"Şi la biserică aţi luat-o razna? Ce Dumnezeu aveţi? Poliţia! Poliţia! Poliţia!", spune o femeie. "Ferească Dumnezeu! Te omoară ăştia aici", spune un bărbat. Haosul a fost stârnit de organizarea Arhiepiscopiei Tomisului: oamenii au ținut morțiș să ia apă sfințită din fața catedralei. Așa că și-au umplut singuri sticlele, dar...nu toate aveau dopuri. Acestea se împărţeau la ieşirea din biserică. Ca să fie siguri că nu rămân fără dopuri, credincioşii s-au îmbrâncit să îşi ia cât mai multe.

7.000 de oameni s-au înghesuit apoi la malul mării, să ia apă sfinţită şi să îl vadă pe Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, care a sfinţit marea. În barcă, jandarmii l-au ţinut strâns de brâu pe Prea Sfinţia Sa, ca să nu cadă în valuri. Peste 30 de bărbaţi s-au aruncat în mare când Arhiepiscopul a aruncat crucea. Tradiţia spune că cel care o prinde va fi binecuvântat tot anul. La Iaşi, mai mulţi credincioşi au venit la mitropolie cu bijuterii de aur şi maşini, ca să fie atinse şi binecuvântate de apa sfinţită.

Acest domn îmbrăcat la costum, s-a împodobit cu cravata de aur şi a fost stropit din cap până-n picoare. "Pune oleacă pe cap, pune. Foarte bine, foarte bine. Doamne ajută la toată lumea", spune bărbatul. Deşi creştinii spun că apa sfinţită este nepreţuită, la Drobeta Turnu Severin a avut tarif fix. În faţa unei biserici, îngrijitorii o vindeau. Motiv pentru care unii şi-au pus pofta-n cui. La Bucureşti, de Bobotează a fost neobişnuit de linişte. Doar câteva sute de oameni au fost în curtea Patriarhiei să ia agheazmă. Mâine, creştinii ortodocşi îl celebrează pe Sfântul Ion, botezătorul lui Isus. Aproape două milioane de români îşi vor serba onomastica.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » "Şi la biserică aţi luat-o razna? Ce Dumnezeu aveţi?" Înghesuială de nedescris pentru agheasmă şi dopuri: la Drobeta, apa sfinţită s-a vândut pe câţiva lei