Antena Meniu Search
x

Video Şi-au lovit între ei maşinile de zeci de ori şi apoi au cerut bani de la asiguratori. Cum au făcut 30 de escroci 140.000 de euro fără să fie prinşi

30 de indivizi din Bihor au fost săltaţi de mascaţi după ce, timp de 2 ani de zile, s-au jucat de-a accidentul. Şi-au lovit între ei maşinile de zeci de ori şi apoi au cerut să fie despăgubiţi de asigurători. Cu banii obţinuţi cumpărau alte autoturisme şi duceau înşelătoria mai departe. Aşa au reuşit să facă rost de aproape 140 de mii de euro fără să fie prinşi.

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 03.01.2023, 19:22

Vezi și

Autoturismele pe care le avariau erau cumpărate la mâna a doua. Unele mai scumpe, altele mai ieftine. Le izbeau între ele în locuri publice, ca să aibă şi martori. În prealabil, încheiau poliţe RCA şi CASCO. 

Cristina Filip, reporter Observator: 6 dintre membrii erau la coordonare, iar ceilalţi 24 se ocupau de punerea în practică a escrocheriei. Mai exact, provocau accidente rutiere ca să obțină daune de la firmele de asigurare.

Şi-au înscenat accidente

Rețeaua a început sa funcționeze încă din anul 2020. 

Pe acelaşi subiect

Cristina Filip, reporter Observator: Timp de 2 ani, indivizii au reușit să însceneze 21 de accidente pentru care s-au deschis 23 de dosare de daune la 5 firme de asigurări, care le-au virat în conturi 658.000 de mii de lei.

Cum de ajungeau banii direct la ei? Mergeau la asigurător, evaluau daunele şi cereau decontarea directă spunând că vor repara maşina pe cont propriu. Din sumele obţinute cumpărau alte autoturisme şi continuau afacerea de succes. Până azi, când cei treizeci de indivizi, cu vârste cuprinse între 19 şi 58 de ani, care au crezut că devin milionari, s-au trezit la uşă cu mascaţii. 

Alina Fărcuța, IPJ Bihor: Polițiștii au desfăşurat 24 de percheziții domiciliare pe raza județului Bihor, la persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de înșelăciune, înșelăciune privind asigurările.

Poliţiştii au fost sesizaţi de firmele de asiguări, care au intrat la bănuieli că ceva nu e în regulă. 

Dorel Duţă, preşedinte Asociaţia asigurătorilor: Constatatorii de daune din România fac nişte cursuri şi au obligaţia de a-şi actualiza cunoştinţele în domeniu. Printre cunoştinţele pe care trebuie să le aprofundeze este şi aceasta de a identifica potenţialele daune. 

În plus, şi tehnologia este de partea asigurătorilor. 

Dorel Duţă, preşedinte Asociaţia asigurătorilor: BAAR a lansat aplicaţia "amiabila". Acum îţi poate lua geolocaţia, se poate verifica dacă s-a întâmplat în acel loc, şi dinamica accidentului se poate determina mult mai uşor. Asta ce înseamnă, că digitalizarea ne poate scăpa şi de fraude. 

Anual, anchetatorii află că sute de accidente sunt de fapt regizate, pentru a frauda societăţile de asigurări. La nivel internaţional 15% dintre evenimentele rutiere sunt, de fapt, înscenări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Şi-au lovit între ei maşinile de zeci de ori şi apoi au cerut bani de la asiguratori. Cum au făcut 30 de escroci 140.000 de euro fără să fie prinşi