Video Singurul târg din România dedicat cercetării alimentare şi-a ales câştigătorii. Cine a plecat acasă cu marele premiu
INOVALIMENT, singurul târg din România dedicat exclusiv cercetării alimentare, și-a desemnat câștigătorii. Zeci de cercetători și-au prezentat lucrările științifice din mai multe categorii ce țin de alimentația viitorului și tehnologii inovatoare. La ceremonia de închidere a Târgului au fost acordate premii de excelență la fiecare categorie, precum si Marele Premiu Științific INOVALIMENT.
Târgul INOVALIMENT, organizat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu, în parteneriat cu Universitatea Dunărea de Jos din Galați, USAMV Cluj și Forumul Inventatorilor Români, a adus în prim plan cele mai noi cercetări din domeniul alimentar. Peste 40 de lucrări științifice au fost analizate.
Lăcrămioara Frăsineanu, manager de proiect Senatul Științific al FDVDR: De la o ediţie la alta, numărul lucrărilor înscrise în categoria inovaţie a crescut, ceea ce explică cumva tradiţia cercetării româneşti în domeniul alimentar.
Marele Premiu Științific INOVALIMENT, înscris în categoria alimentelor sustenabile, a fost câștigat de Andreea Pușcaș, o tânără cercetătoare din Cluj. Produsul câștigător este BEECHNUTELA, o cremă din semințe de fag, cunoscute sub denumirea de jir, utilizate, până acum, doar ca aliment furajer.
Andreea Pușcaș, asistent de cercetare USAMV Cluj: Beneficiile sunt reprezentate de faptul că jirul nu este un produs alergen, spre deosebire de arahide. Este bogat în antioxidanţi şi grăsimi saturate, polinesaturate şi-n acizi graşi mai sănătoşi.
- INOVALIMENT 2022, evenimenul care ne spune cum arată alimentația viitorului, începe astăzi
- Fundaţia "Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României", prezentă la UniFEST. Mii de studenţi din toată ţara...
- Conferința Anuală National Geographic Learning, eveniment de neratat pentru profesorii de limbă engleză
Citește și: Când se deschide târgul de Crăciun din Brașov
La categoria tehnologie alimentară, locul 1 a fost câștigat de pâinea cu pudră din cătină.
Mona Popa, profesor universitar USAMV București: Această pudră de cătină se obține după ce se stoarce sucul din fructele de cătină. Se usucă şi se macină, se cerne cu o anumită sită de o anumită dimensiune şi se utilizează ca adaos în amestecul realizat pentru obţinerea pâinii.
Zeci de cercetători și-au prezentat lucrările științifice
INOVALIMENT este o rampă de lansare și de promovare pentru tinerii cercetători din domeniul alimentar, conectarea cercetării cu mediul de business fiind unul dintre obiectivele principale ale târgului.
Andreea Pușcaș, asistent de cercetare USAMV Cluj: Este un eveniment important, care ne duce munca din laborator înspre agenți economici și înspre consumatori.
Mona Popa, profesor universitar USAMV București: Acest premiu este o recunoaștere a activității mele.
Printre lucrările premiate la ediția din acest an a târgului INOVALIMENT se mai numără berea cu adaos de coji de struguri roșii, apa îmbogățită cu proteine din insecte sau ambalajele inteligente din tescovină de mere, care ajută la eliminarea plasticului și la îmbunătățirea calităților nutriționale ale alimentelor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰